TV NL EN

Liefde in tijden van racisme

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. "Als ik met Doutzen over straat loop krijgen we reacties. Blanke mensen vragen aan haar wat: doe je met die wilde aap? En zwarte mensen vinden dat ik mijn eigen volk verloochen". – Sunnery James Hebben gemengde koppels in Nederland te maken met discriminatie en racisme? Wat zijn hun vooroordelen ten opzichte van elkaar? En wat betekent het toenemende racisme in Nederland voor hun relatie? Ter gelegenheid van Loving Day, een jaarlijks evenement op 12 juni waar vragen en kwesties rondom gemengde relaties, vooroordeel en discriminatie worden verkend, organiseert De Balie een programma over liefde in tijden van racisme.  Gemengde families worden dikwijls gezien als bruggenbouwers tussen culturen en als multi-cultureel ideaal. Desondanks krijgen gemengde partners regelmatig negatieve reacties van familie, vrienden of wildvreemden. Behalve in hun persoonlijke leven, ervaren gemengde stellen institutionele discriminatie zoals uitsluiting bij het zoeken naar werk of op de woningmarkt. Deze alledaagse uitingen van discriminatie treffen zowel de ‘zwarte’ partner als de ‘witte’ partner, het zogenaamde rebound racism. Ook valt te betwijfelen of gemengde stellen zelf wel vrij zijn van racisme. In deze relaties spelen immers – zoals bij iedereen – stereotyperingen over de Ander een rol. Tijdens een avondvullend programma gaan we het hebben over Liefde in tijden van racisme. Robert Vuijsje interviewt een koppel over hun gemengde relatie. Op welke manier krijgen zij te maken met racisme en discriminatie? En hoe gaan ze hiermee om? En hoe spelen vooroordeel en stereotyperingen in hun eigen relatie een rol? Historicus en schrijvers Zihni Özdil houdt een column waarin hij het idee van gemengde relaties als oplossing voor racisme verder onderzoekt en met journalist en presentator Kirsten van der Hul, acteur Yannick Jozefzoon en schrijver en journalist Babah Tarawally, gaan we in gesprek gaan we in gesprek over wat het racisme anno 2016 typeert, hoe je daar als gemengd koppel mee te maken krijgt en of gemengdheid niet juist het bewijs is dat de multiculturele samenleving niet is mislukt.

Babah Tarawally vluchtte in 1995 uit Sierra Leone. Naast schrijver van de boeken De god met de blauwe ogen en De verloren hand werkt hij als trainer voor diverse organisaties die vluchtelingen en Nederlanders met elkaar verbinden. Babah heeft twee kinderen uit en gemengde relatie. Yannick Jozefzoon is acteur. Hij speelde in verschillende films, televisieseries en theater. Momenteel speelt hij de, met veel lof ontvangen, solovoorstelling Voor mijn kinderen. Yannick is kind uit een gemengde relatie. Kirsten van der Hul is schrijver, columnist, onderwijzer en presentator. Haar kernthema's zijn feminisme en diversiteit.
Kisten heeft een gemengde relatie. Moderator: Mirthe Frese Over Loving Day
Loving Day is een jaarlijks evenement dat bestaat uit een academisch forum en een publieksdebat. Stichting LovingDay.NL biedt door de uitwisseling van ervaring en kennis van academici, gemengde stellen en kinderen, een platform voor iedereen die interesse heeft in gemengde relaties en gezinnen in Nederland.

Achtergrond Loving Day: Mildred Loving, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een witte man, trouwden toen er in de VS in een aantal staten nog sprake was van een verbod op raciaal gemengde huwelijken. Het leverde Richard een jaar gevangenisstraf op in de staat Virginia en verbanning. De Lovings lieten het er niet bij zitten. Gesteund door Robert Kennedy spanden ze een proces aan bij het Supreme Court tegen de staat Virginia. Op 12 juni 1967 kwam de verlossende uitspraak van het Hooggerechtshof waarin interraciale huwelijksverboden in Amerika ongrondwettig werden verklaard. Sinds 2004 wordt in de Verenigde Staten Loving Day jaarlijks op 12 juni gevierd met diverse evenementen in het hele land.

Volg LovingDay op Facebook