TV NL EN

LIVE> Hoge Pressie: Lijdt plezier onder prestatie?

Welke rol speelt de sportwereld in onze prestatiemaatschappij? Vragen we teveel van onze kinderen en maken we presteren te belangrijk?

Programmamaker
In samenwerking met
Taal
Nederlands

Ook live via live.debalie.nl en facebook.com/debalie

De prestatiemaatschappij dringt zich steeds meer op, óók aan kinderen. CITO-toetsen op de kleuterschool, kinderen die van pianoles naar hockeytraining worden gesleept en studenten die steeds vaker met burn-out klachten kampen. Uitblinken wordt de norm. Maar welke rol speelt de sportwereld in onze prestatiemaatschappij? Vragen we teveel van onze jeugd en maken we presteren te belangrijk?

In de nieuwe Hot Game  zoeken de Sportraad Amsterdam en De Balie antwoorden bij (top-)sporters, verenigingen, bonden, denkers en doeners. Want waar de één druk nodig heeft om tot prestaties te komen, haakt de ander er door af. Hoe kunnen we een balans vinden? En kunnen prestatie en plezier hand in hand gaan?

Op onze therapeutische bank nemen Rory de Groot en Kirsten van der Kolk plaats. Voormalig toproeister Kirsten van der Kolk schreef samen met Marit van Eupen sporthistorie met hun gouden Olympische medaille. Hoe heeft zij de zelf opgelegde en van buitenaf opgelegde druk ervaren? Oud-profvoetballer en theatermaker Rory de Groot haalde het eerste van Feyenoord, maar zag toch zijn profcarrière mislukken.

We duiken met cabaretier Ellen Dikker dieper in wat het betekent voor een gezin als je kind bij Ajax mag komen voetballen, verkennen de wetenschap achter druk en presteren met Chi Chiu (directeur van kennisinstituut Vitaliteit en Levensstijl Chivo) & Marjan Olfers (Hoogleraar Sport en Recht aan de VU Amsterdam) en praten over de verantwoordelijkheid van  de verenigingen met de bestuurstafel. Daaraan nemen onder meer plaats Lutger Brenninkmeijer (KNHB en NOC*NSF), Jacques Brinkman (voormalig tophockeyer, columnist Telegraaf) en Hans Logtenberg (basketbalclub Apollo Amsterdam).

Woordkunstenaar Atta de Tolk zal de avond afsluiten met een speciaal voor deze avond geschreven Spoken Word.

Maar dat is nog lang niet alles, dus houd de site in de gaten voor de definitieve line-up!

 

©Jan Boeve

Hot Game

In samenwerking met De Balie organiseert de Sportraad Amsterdam voor de derde keer ‘Hot Game’, het evenement waar high-& lowbrow samen komen, waar we debatteren, jammen en filosoferen. Waar we heroïsche herinneringen ophalen, maar ook vooruit kijken naar het Nederland van morgen en de positie van sport daarin. Een avond vol entertainment met een serieuze ondertoon. Volledig indachtig de essentie van sport, de belangrijkste bijzaak van het leven.

Speakers

Arie BoomsmaPresentator van de avond
Kirsten van der KolkVoormalig Olympisch toproeister, Gouden Medaille-winnaar
Ellen DikkerCabaretier, columnist, voetbalmoeder
Chi ChiuDirecteur Kennisinstituut Chio
Hans LogtenbergVoorzitter basketbalclub Apollo Amsterdam
Marjan Olfers Hoogleraar Sport en Recht aan de VU Amsterdam
Lutger Brenninkmeijer KNHB en NOC*NSF
Rory de GrootOud-profvoetballer Feyenoord, theatermaker, schrijver
Jacques BrinkmanVoormalig tophockeyer, columnist Telegraaf
Atta de TolkWoordkunstenaar

Het evenement waar we
debatteren,
jammen &
filosoferen.