TV NL EN

Literaire Helden: Op Inspiratie Wacht Je Niet

Maartje Wortel en Hagar Peeters pitchen hun literaire held. Philip Huff in gesprek met Thomas Heerma van Voss.

In samenwerking met
programmamaker
Moderator
Sophie Rutenfrans
taal
Nederlands
Deze avond reikt Hollands Maandblad, het tijdschrift voor literatuur en politiek, beurzen uit aan jonge of debuterende auteurs. Ter gelegenheid van de uitreiking pitchen de gevierde auteurs Maartje Wortel en Hagar Peeters hun grote literaire held. Wat is er zo bijzonder en goed aan het werk van hun held en hoe inspireerde het hun eigen schrijven? En is er een grens aan inspiratie, of mag je eindeloos blijven imiteren, parodiëren en verwijzen? En Philip Huff gaat in gesprek met Thomas Heerma van Voss.

Inspirerende oude teksten en auteurs worden onder de aandacht gebracht en nieuwe auteurs worden gestimuleerd met een beurs. Hollands Maandblad reikt in de categorieën poëzie, proza, essayistiek, alsook combinaties daarvan jaarlijks beurzen uit.

Sprekers

Maartje WortelAuteur
Philip HuffAuteur
Hagar PeetersAuteur
Thomas Heerma van VossAuteur
Sprekers

Hagar Peeters brak door dankzij een optreden op het Double Talk-festival in 1997, waarna ze nog voordat ze had gepubliceerd optrad tijdens De Nacht van de Poëzie en Crossing Border. Ze debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag (Uitgeverij Podium). Na zo’n acht succesvolle dichtbundels verscheen in 2015 haar alom geprezen debuutroman Malva (De Bezige Bij). Haar laatste bundel De schrijver is een alleenstaande moeder (De Bezige Bij, 2019), is het eerste deel van een drieluik waarin zij de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap onderzoekt. 

Maartje Wortel is auteur. Als schrijver is ze uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

Philip Huff is auteur. Hij schrijft in het Engels en het Nederlands en publiceerde verhalen en essays in onder meer The New York Review of Books, Hollands MaandbladNRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, De Gids, De Correspondent en Das Magazin. Zijn debuutroman Dagen van gras verscheen in 2009, gevolgd door de roman Niemand in de stad (2012) en de verhalenbundel Goed om hier te zijn (2013). Boek van de doden (2014) is zijn meest recente roman. In 2015 verscheen Het verdriet van anderen, een persoonlijke leesgeschiedenis. In 2020 verschijnt Huffs eerste korte film als regisseur, Bosrandgeluk.

Thomas Heerma van Voss is auteur en bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. In 2020 verscheen zijn roman Condities en Verdwenen boeken.