TV NL EN

Merci dat jij er bent: een theatervoorstelling over mantelzorg

In samenwerking met

‘Ik weet niet hoe lang ik die druk nog volhoud. Los van het verdriet lachen we gelukkig ook vaak. Maar mijn leven lijkt soms stil te staan.’

Iemand in jouw omgeving is ziek of psychisch kwetsbaar. Taken als boodschappen doen, stofzuigen en meegaan naar de huisarts komen steeds vaker bij jou te liggen. Jij bent nu mantelzorger. Dit doe je met alle liefde, zorgen voor iemand is heel mooi. Maar het is soms ook zwaar, ondragelijk. Niemand helpt je. Althans, niemand helpt je ècht. 

De afgelopen maanden dook de onderzoeksredactie Live Journalism samen met AT5 in de wereld van Amsterdamse mantelzorgers. Waar lopen zij tegenaan? Theatermaker Max Wind maakte op basis van die verhalen en ervaringen de voorstelling Merci dat jij er bent.

Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek waarin we verder praten over vragen als: Hoe ziet de toekomst van mantelzorg eruit? Door corona, bezuinigingen en personeelstekort neemt de druk op mantelzorgers voortdurend toe. En hoe zorgen we ervoor dat het niet te zwaar wordt en vrijwillig blijft?

Na de voorstelling is er een nagesprek met Amsterdamse raadsleden.

Regisseur en scenario: Max Wind
Spel: Hanneke van der Paardt, Samir Veen, Tommie Kinneging, Judith van den Berg en Lisa Schamlé
Onderzoek Amsterdam: Gatool Katawazi, Zara Toksöz, Katarina Schul, Monique Hindriks en Lotte Rigter
Beeld: Michelle van der Plas
Techniek: Jasper van Oorschot, Roland van Ulden en Ryan Oduber


Live Journalism werkt samen met journalistieke collectieven De Stadsbron uit Amersfoort en Bureau Spotlight uit Ede. De voorstelling speelt daar ook:

Amersfoort: 8 juni 20.00 in theater de Lieve Vrouw
Ede: 22 juni 19.30 in cultureel centrum Cultura


Bekijk hieronder de reportage van AT5 of lees het stuk in NRC van De Balie Live Journalism over de kloof tussen arm en rijk onder mantelzorgers.

Nagesprek met:

Yolanda HoogtandersVVD Amsterdam
Sandra DoevendansPVDA Amsterdam
Jenneke van PijpenGroenLinks Amsterdam
Carla KabambaBIJ1 Amsterdam

Je kunt voor deze bijeenkomst een gratis ticket reserveren.

Of kijk de avond terug op 9 juni 20.00 via AT5.