TV NL EN

Logos: een wereld van woorden met Arthur Japin

DUUR
120 minuten

Woorden spelen in het leven van Arthur Japin een grote rol. Als succesvol schrijver schept Japin werelden van woorden, woorden die beklijven, vervoeren en onze verbeeldingskracht voeden. Als geen ander weet Japin hoe woorden kunnen verbinden, maar ook vernietigen. De littekens van een gepest kind verdwijnen volgens hem nooit.  Met een getroebleerde schrijver als vader piekerde Japin er niet over in diens voetsporen te treden, totdat hij merkte hoe zijn verbeeldingskracht juist een uitvlucht kon bieden aan de zwaarte van de alledaagse realiteit. Vandaag de dag deelt Japin zijn liefde voor taal niet alleen met zijn lezers, maar is de liefde voor het woord en fantasie ook een verbindende factor in zijn privéleven.

Japin leest deze avond voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door Hadassah de Boer.

De Hollanders
Theatergroep De Hollanders
speelt scènes uit het stuk Absinthe dat Arthur Japin speciaal voor hen schreef. Japin ontmoette De Hollanders en hun idealisme deed hem denken aan de Tachtigers: vijf jonge Amsterdamse rebellen die ruim honderd jaar geleden het vastgeroeste Nederland omver schopten. Absinthe vertelt het verhaal van Anna Witsen, één van de Tachtigers. Zij ontvluchtte haar dominante vader om haar dromen te verwezenlijken.

Bariton Hans Voschezang zingt een aria uit de opera Kwasi en Kwame uit 2008. Arthur Japin bewerkte zelf zijn bekroonde roman De zwarte met het witte hart tot een (Engelstalig) libretto, de Britse Jonathan Dove schreef de muziek.

Tijdens het programma is er een boekverkoop. Na afloop signeert Japin.

(Foto: Tessa Posthuma de Boer)

Lees meer van Arthur Japin

  De man van je leven Vaslav Maar buiten is het feest De droom van de leeuw Zoals dat gaat met wonderen The Two Hearts of Kwasi Boachi Een schitterend gebrek De Overgave