TV NL EN

Man van 2019: de feminist

Hoe kunnen mannen (meer) betrokken zijn bij feminisme?

Programmamakers
De Balie Academie
Moderator
Mirthe Frese

Man van 2019:
de feminist

Terwijl feministische mannen volgens de ultraconservatieve Jordan Peterson tekenen voor hun eigen ondergang, benadrukken anderen nog maar eens dat feminisme staat voor gelijkwaardigheid, iets waar iederéén baat bij heeft. Op welke manier kunnen mannen (meer) betrokken zijn bij feminisme?

De Canadese psychiater Jordan Peterson, die al meer dan 30 miljoen boeken verkocht, noemt het feminisme haatdragend jegens mannen. In de praktijk is het voor veel mannen inderdaad not done om zich als feminist uit te spreken. Deze tendens is gevaarlijk, want zoals Belgisch psychotherapeut Esther Perel bij DWDD verkondigde: “Het leven van de vrouw gaat niet veranderen totdat de mannen ook hun levens kunnen overdenken.” Mannen zijn nodig voor feminisme, en niet alleen voor de vrouw maar ook voor de toekomst van de man zelf, aldus Perel. Maar hoe betrek je mannen bij het feminisme? En is het daarvoor ook nodig om kritisch naar de beweging zelf te kijken?

51 jaar na de oprichting van Man Vrouw Maatschappij is het nog steeds noodzakelijk om de support van mannen te bewerkstelligen. Daarom gooien we deze avond alle clichés overboord en gaan we de rol van mannen binnen feminisme onderzoeken, maar op artistieke en eigentijdse wijze! Met onder andere een scherpe schets van feminisme door theatergezelschap Waal & Wind, een lezing van UvA onderzoeker Mehri Zamanbin, en een column van Ilias Mahtab.

WE ONDERZOEKEN HET MET

Mehri Zamanbin werkt bij de UvA en volgt een research master in de sociale wetenschappen. Ze specialiseerde zich in Gender & Seksualiteit en is één van de oprichters van feministische organisatie Wonda Women.

Ilias Mahtab is schrijver, columnist en adviseur in de publieke sector. Hij schrijft regelmatig over maatschappelijke en internationale onderwerpen en is als politicus betrokken bij GroenLinks.

Waal en Wind is een theatercollectief van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Voor de productie Holy F zijn zij een samenwerking aangegaan met filosoof Simon(e) van Saarloos.

Kevin Heller is beveiliger en werkt als zelfverdedigingsinstructeur met focus op zelfverdediging voor vrouwen. Ook spreekt en schrijft hij over het feminisme, en is hij ambassadeur van Emancipator, een organisatie voor mannen en emancipatie.

Bo Hanna is journalist en programmamaker. Hij schrijft onder andere voor De Volkskrant en VICE over etniciteit, gender en seksualiteit, vanuit een intersectioneel perspectief. Onlangs was hij te zien in de NPO serie Me Jane You Tarzan, over feminisme anno nu.

Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Toekenningen:

 

Programmamakers: Yarden Sela, Sezen Moeliker en Dieuwertje van Muyden.

Speakers

Mehri ZamanbinOnderzoeker bij de UvA, gespecialiseerd in Gender & Seksualiteit. Co-oprichter van Wonda Women.
Kevin HellerZelfverdedigingsinstructeur met focus op zelfverdediging voor vrouwen.
Waal en WindTheatercollectief van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden
Beeld: MoonSaris
Ilias MahtabSchrijver, columnist en adviseur in de publieke sector.
Bo HannaJournalist en programmamaker

Voor elke man een gratis biertje (en natuurlijk ook voor elke vrouw).