TV NL EN

Marguerite Duras Leesclub

DUUR
90 minuten

"Wanneer ik schrijf ben ik ten prooi aan dezelfde waanzin als in het leven." In aanloop naar het programma Grote Denkers: Marguerite Duras op 7 september, organiseren we de Marguerite Duras Leesclub voor iedereen die altijd al iets van Duras wilden lezen of voor wie zich verder in haar werk wil verdiepen. Onder leiding van schrijver Renée van Marissing gaan we in gesprek over de bijzondere stijl van Duras en de belangrijkste thema’s in haar werk. Tijdens de leesclub gaan we in gesprek over De Minnaar (1984) de roman waarin Duras haar eerste liefde beschrijft en waarmee ze wereldberoemd is geworden. De manier waarop het jonge hoofdpersonage – tussen kind en volwassene in – verstrikt raakt in de kluwen van begeerte, verlangen, macht en afhankelijkheid is een thema dat terugkeert in haar hele oeuvre.
Daarnaast lezen we haar essay "schrijven" (1993) waarin Duras het in-haar-ogen haast "goddelijke" proces van schrijven in woorden probeert te vangen.

Van Marissing over Duras: "Het is de onverbiddelijke maar liefdevolle toon waarop Duras schrijft over thema's als wanhoop, liefde en dood die me vanaf het eerste boek dat ik van haar las heeft gegrepen. Ze is een meester in het maken van omcirkelende bewegingen en tegelijkertijd is haar werk bijzonder kernachtig." Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, hoorspelen en (muziek)theater teksten. Daarnaast treedt ze vaak op met haar teksten, alleen of samen met muzikanten, dansers of beeldend kunstenaars. In september 2017 verschijnt haar nieuwe roman, Parttime astronaut bij uitgeverij Atlas Contact. Een kaartje kost 5 euro inclusief een consumptiebon. Koop op tijd je kaartje want er zijn beperkte plaatsen.