TV NL EN

Marlene Dumas

DUUR
120 minuten

Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van deze tijd. Beeldend kunstenaars praten zelden over hun werk. Op deze 11 september gaat Dumas op uitnodiging van De Balie in gesprek met directeur Yoeri Albrecht over haar werk, en de betekenis van het portret in de visuele kunst van de 21ste eeuw.

Een aantal van haar werken dient als uitgangspunt voor deze bespreking, waaronder The Neighbour en Osama -beide in het bezit van het Stedelijk Museum- en Amy (Blue)- nu in het bezit van The National Portrait Gallery in Londen. Om deze werken toe te lichten neemt Dumas ons mee door een korte geschiedenis van het portret, of tronie, in haar werk vanaf 1975 tot nu. Daarbij verwijst Dumas naar enkele van de voor haar meest ontroerende, hedendaagse, portretten in de kunst. 

17:00 uur: Miss Interpreted (Marlene Dumas)
Om 17:00 uur wordt de documentaire Miss Interpreted (Marlene Dumas) van Rudolf Evenhuis uit 1997 vertoond in de Filmzaal. Voor deze documentaire werd Marlene Dumas zes maanden gevolgd in haar studio. Tickets voor de filmvertoning zijn los verkrijgbaar via de site.
 
Redactie: Marije Ligthart 
  Beeld: Osama, 2010, Olieverf op doek, 50 x 40 cm