TV NL EN

Martin Luther King Day

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo. Op zondagmiddag 18 januari 2015 organiseert Humanity in Action (HIA) in samenwerking met De Balie voor de derde keer een Martin Luther King Day. Sinds 1986 wordt rondom zijn geboortedag in de Verenigde Staten officieel stilgestaan bij de erfenis van dominee Martin Luther King Jr. met een erkende feestdag. Met: Randy Berry, Miguel Heilbron, Sinan Cankaya, Mercedes Zandwijken, Astrid Elburg, Chandra Frank en Gerschwin Bonevacia.  Dr. King sprak de legendarische woorden: "I have a dream… that my four children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character."

Is zijn droom bereikt of valt er nog een hoop te winnen? Martin Luther King Day is een dag waarop mensen de tijd nemen voor reflectie op hun land en op hun samenleving; kunnen we ook in Nederland vandaag nog inspiratie putten uit zijn ‘I have a dream’ speech? Wat is Dr. Kings erfenis? En wie strijdt er in Nederland voor gelijkheid en gerechtigheid?

In een tijd waarin verschillen soms overbelicht worden, willen wij samen met u op zoek naar wat ons verbindt en inspireert. Met verschillende artiesten en interessante sprekers hopen wij u te laten zien dat de woorden van Dr. King ook voor Nederland gelden. Maar wij willen u vooral laten zien hoe de woorden van Dr. King mensen inspireert in hun strijd tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid. 

Het openingswoord wordt verzorgd door Randy Berry, de consul generaal van de Verenigde Staten in Amsterdam. Verder bijdragen van
Chandra Frank (feminist, schrijfster, PhD kandidaat Goldsmiths) Astrid Elburg (bestuursadviseur), Miguel Heilbron (econoom, schrijver en adviseur) Mercedes Zandwijken (directeur Stichting Keti Koti Tafel) en Sinan Cankaya (cultureel antropoloog). 
 

Over de sprekers: 

Chandra Frank: Chandra is een PhD kandidaat (Goldmiths College, University of London), schrijfster en verbonden aan Gerilja Kurating. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van verschillende manieren van verzet binnen feministische en antiracisme bewegingen, voornamelijk de Zwarte feministische beweging in Nederland. Daarbij onderzoekt ze concepten zoals burgerschap, inclusiviteit, gelijkheid en “otherness”. Chandra heeft een MPhil in African studies van de University of Cape Town en schrijft voor onder andere voor het blog Africa is A Country.

Miguel Heilbron: Miguel Heilbron, econoom en ingenieur, was de afgelopen 15 jaar betrokken bij diverse projecten, organisaties en bewegingen rondom duurzaamheid, internationale ontwikkeling, diversiteit en meer – zowel in Europa als in Afrika, Noord- & Zuid-Amerika en Azië. Miguel was en is o.a. actief als onderzoeker, adviseur, visieontwikkelaar, publicist, trainer en presentator. Miguel werkt momenteel bij VC4Africa, internationaal de grootste online community van Afrikaanse ondernemers en investeerders, en als freelancer aan diverse activiteiten via zijn bureau Worldwide Perspectives.

Gershwin Bonevacia: Gershwin is een jonge, ambitieuze artiest met een grote hoeveelheid talent. Hij is een poëet en organisator van ‘ I Speak ‘ , een podium waarin hij andere jongeren een stem geeft om op dichterlijke wijze zichzelf te laten horen. Na een aantal literatuur prijzen gewonnen te hebben is Gershwin inmiddels uitgegroeid tot een echte woordkunstenaar. De verzamelnaam van zijn gedichten is Gershwin de poëet. In 2015 tourt hij met zijn eerste poëzievoorstelling genaamd ´ In evolutie ´ door verschillende theaterzalen. Astrid Elburg: Astrid ondersteunt organisaties en individuen bij de ontwikkeling van strategisch en persoonlijk leiderschap. Als gespreksleider Moreel Beraad doet zij bij bedrijven onderzoek naar ethische dilemma’s en ontwikkelt zij trainingsprogramma’s voor het vergroten van mentale kracht en het omgaan met micro-agressie. Daarnaast is zij toezichthouder bij diverse culturele instituten in Amsterdam en schreef zij in 2012 de handleiding 4xG, Gunnen!, de kracht van vernieuwend leiderschap; over de essentiële relatie tussen het leiderschap en de gunfactor.

Mercedes Zandwijken: Mercedes woonde en werkte in binnen en buitenland. Zij was daar o.a. als adviseur in dienst van de VN, Ministerie van Buitenlandse Zaken en het International Counseling Centre in Kobe. Zij is de initiatiefnemer van de Keti Koti Dialoog Tafel, een nieuwe traditie waarbij rond 1 juli, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863, stichting Keti Koti dialoog tafels en dialoog estafettes organiseert over racisme en discriminatie op de werkvloer.

Sinan Çankaya: Sinan haalde zijn Bachelor culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en zijn Master in conflict resolution aan Bradford University (cum laude). In 2011 promoveerde hij op een onderzoek naar het in- en uitsluitingsproces van politieagenten uit etnische minderheidsgroepen aan de Universiteit Tilburg. Hierover schreef hij verschillende boeken. Momenteel is Sinan verbonden aan het lectoraat Burgerschap en Diversiteit van De Haagse Hogeschool, evenals de Adviesraad Diversiteit en Integratie van de Gemeente Amsterdam. 

The Soul Travelers: The Soul Travelers is een akoestisch band gevestigd in Amsterdam. De diversiteit en genialiteit van de muziek van The Soul Travelers is vanaf de eerste beat voelbaar. Rapper Donnie Adams uit de Verenigde Staten verandert woorden in poëtische verhalen onder melodische begeleiding van Zijn collega's. De band is ruimdenkend en is een “fusion” van verschillende stijlen muziek.