TV NL EN

Masterclass HvA x De Balie

DUUR
90 minuten

De Masterclass van De Balie x HvA helpt honoursstudenten zich voor te bereiden op het werken in de historische, spannende en creatieve stad Amsterdam.

Het is diezelfde stad waarin etnische, sociale spanningen en hardnekkige maatschappelijke problemen dagelijks aan de orde zijn. Hoe lossen we die problemen op? Hoe dragen inspirerende mensen, die bepalend zijn voor de inrichting en de toekomst van deze stad, bij aan de oplossingen?

In de masterclasses leren studenten van sleutelfiguren uit Amsterdam en omstreken. De gastsprekers vertellen over de keuzes die ze hebben gemaakt, die hen hebben gevormd tot wie ze nu zijn. En de dilemma's die ze op hun pad zijn tegengekomen. De studenten krijgen alle kans de gastdocenten de hemd van het lijf te vragen.

Na afsluiting dineren de deelnemers in de Salon met de gastspreker. Ieder seizoen wordt afgesloten met een alumnibijeenkomst.

Deze keer geeft Romana Vreede de masterclass. Vreede is actrice en won in september, als eerste zwarte actrice, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs Theo d'Or. Ze begon haar loopbaan bij Onafhankelijk Toneel. Daarna speelde ze bij verschillende gezelschappen, waaronder Maas Theater en Dans, tot ze in 2011 in MightySociety9 met Eric de Vroedt ging werken. Toen hij naar het Nationale Theater overstapte, ging ze mee. Vorig jaar maakte ze zelf de voorstelling Who's afraid of Charlie over haar zwakbegaafde, autistische zoon Charlie. Eerdere gastdocenten waren onder andere:
Femke Halsema (publicist), Raoul Heertje (stand-up comedian), Wouter Bos (oud-politicus), Ilja Klink (directeur van de Nederlandsche School), Nienke Venema (directeur Stichting Democratie & Media), Barbara van Beukering (oud-hoofdredacteur van Het Parool), Louise Gunning (Voorzitter CvB UvA en HvA), Jet Bussemaker (Minister OCW), Youp van 't Hek (stand-up comedian), Achmed Marcouch (burgemeester van Arnhem), Bero Beyer (directeur IFFR), Alexandra van Huffelen (algemeen directeur GVB), Kajsa Ollongren (Vice-Premier) en Arnold Jonk (hoofdinspecteur primair en speciaal onderwijs). Redactie: Rik Seveke (De Balie)