Mooi, welvarend, gelukkig en succesvol, we willen het allemaal zijn en nog belangrijker het laten zien, hiervoor hebben we zelfs een selfie-stick in het leven geroepen. Maar is het wel gezond om in zulke hoge mate met jezelf bezig te zijn? Wanneer leidt dit tot zelfobsessie en wat betekent dit voor onze maatschappij? Tijdens deze avond praten we over onszelf, ons zelfbeeld, zelfobsessie, selfies, zelfhaat, zelfliefde en zelfvertrouwen. Met o.a. Will Storr, schrijver van het boek Selfie.
Het geloof dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes en daarmee dus ook voor je eigen falen is wijdverbreid. Hoe zijn we in dit tijdperk van verregaand individualisme, waarbij het individu telkens bevestigd wil worden in zijn succes, terecht gekomen? Leiden we aan collectief narcisme? En heeft het idee dat mensen vooral meer zelfvertrouwen moeten krijgen en moeten geloven in zichzelf geleid tot een samenleving vol narcistische zelfoverschatters?
Will Storr is journalist en schrijver van o.a. het boek Selfie. Hoe we zo bezeten zijn geraakt van onszelf, en wat het met ons doen. Storr voert ons van het Griekenland naar de klassieke oudheid via de christelijke middeleeuwen naar de predikanten van het zelfvertrouwen in het Californië van de jaren tachtig, de opkomst van het narcisme en de selfie-generatie, en uiteindelijk de huidige tijd van hyper-individualistisch liberalisme. Hij publiceerde o.a. in The Guardian, Sunday Times, Observer, Esquire, The New Yorker en de Sydney Morning Herald. Hij werd benoemd tot New Journalist of the Year en won de National Press Club Prize for Excellence.
Moderatie en redactie: Ianthe Mosselman
Voertaal: Engels