TV NL EN

Mediacafé – De communicatieoorlog

DUUR
90 minuten

Onderzoeksjournalisten en communicatie-experts: de gladiatoren in de nieuwsarena. Vaak komen nieuwsfeiten pas aan het licht na een onzichtbaar gevecht tussen pers enerzijds en de politiek of het bedrijfsleven anderzijds. Imagomanagement wordt steeds belangrijker en vanuit de overheid en bedrijven spant men zich in om de media op allerhande manieren te controleren.

In dit Mediacafé – dat deze keer niet in Kunstencentrum Vooruit in Gent plaatsvindt, maar in De Balie – plaatsen we ons middenin deze strijd tussen nieuwsredacties en degenen over wie ze rapporteren. Centrale vraag: worden feiten gemanipuleerd voor ze aan het grote publiek worden meegedeeld?

Met:

Maryse Ducheine (NL), adviseur op het gebied van crisis, strategie en reputatie. Vijf jaar lang was ze adviseur van de Raad van Bestuur en hoofd externe communicatie bij KPN. Daarvoor was ze woordvoerder op het Ministerie van Financiën en dat van Economische Zaken. Ze startte haar loopbaan bij het NOS Journaal op de economische en politieke redactie. Jeroen Wils (VL) startte zijn loopbaan in de journalistieke wereld. Hij was journalist bij o.a. De Standaard, Het Nieuwsblad en VTM en werd chef nieuws bij VTM van 2004 tot 2011. Hij won de Dexia Pers Prijs in 2008 en is nu een veelgevraagd communicatie-expert.

Steven Samyn (VL), was journalist bij De Tijd, alvorens hij in 2004 overstapte naar De Standaard. Verder werkte hij ook als chef politiek voor het VRT-programma De Laatste Show. In 2010 startte Samyn bij De Morgen tot hij eind 2013 aankondigde opnieuw bij De Tijd aan de slag te gaan. Nico Haasbroek (auteur, oud-hoofdredacteur NOS) leidt het debat tussen Nederlandse en Belgische onderzoeksjournalisten en communicatie-experts. Pieter Klein is adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws. Eerder was hij Hoofd Persvoorlichting van het ministerie van Financiën. Voor zijn overstap naar de overheid was hij chef van de politieke redactie van RTL Nieuws. Klein begon zijn journalistieke carrière als redacteur en politiek verslaggever bij AVRO-radio. Daarna was hij onder meer politiek redacteur van het Algemeen Dagblad en voor dezelfde krant correspondent in Londen. In 1999 ontving hij de Anne Vondeling-prijs voor parlementaire journalistiek.