TV NL EN

Medische Missers

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten, maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd afgelopen maart bekend. Het is al jaren verplicht om medische fouten te registreren, maar ziekenhuizen namen die verplichting tot voor kort niet zo serieus. Vanavond doorbreken we de zwijgcultuur rond medische missers met betrokkenen.

Afgelopen april kwam het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het nieuws toen ze de ‘First Annual Adrienne Cullen Lecture on Open Disclosure After Serious Harm‘ organiseerden. De patiënt, Adriënne Cullen, vertelde samen met haar dokters over de medische fout die mevrouw Cullen uiteindelijk fataal zal worden. Het was een dappere eerste stap naar meer transparantie, maar kreeg direct een nare bijsmaak. Zembla-journalist Ton van der Ham werd de toegang ontzegd tot de lezing in het UMC en zelfs aangehouden.

Hoe kon een stap richting meer transparantie toch nog zo uit de hand lopen? Het verhaal van Adriënne Cullen staat niet op zichzelf. Rond medische missers heerst een zwijgcultuur. Ziekenhuizen en artsen zijn bang om openlijk te vertellen over hun fouten. Die terughoudendheid is begrijpelijk: er is geen beroep ter wereld waarbij het kleinste foutje al fataal kan zijn. Ook zijn er aanwijzingen dat de Amerikaanse ‘claimcultuur’ meer voet aan de grond krijgt in Nederland. Tegelijkertijd staat het belang, en het leven van de patiënt voorop. Hoe kunnen ziekenhuizen en artsen beter om gaan met fouten, en er van leren?

We praten onder andere met de directeur van het Fonds Slachtofferhulp, Ineke Sybesma. Wat doet een medische fout met een patiënt, en welke impact heeft het op de omgeving? Met Rob Florijn, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis in Utrecht praten we over de rol van de bestuurder. Hoe gaat het melden van een medische fout in zijn werk? Wat zijn de stappen die een bestuur onderneemt? Erik Scherder geeft een korte lezing over neurofysiologie: wat doet het met je als je slachtoffer bent van een fout?

Lennart Booij leidt de avond.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Prof. dr. Bob Smalhout Stichting. Deze stichting is vernoemd naar de overleden hoogleraar, medicus en columnist die een voorvechter was van transparantie over medische fouten en kritiek op de eigen beroepsgroep niet schuwde. De stichting is opgericht om de strijd van Smalhout als het gaat om een eerlijke en transparante gezondheidszorg bij medische fouten.

 

het kleinste foutje kan al fataal kan zijn