TV NL EN

Meer of minder: het huidige festivalklimaat in Amsterdam

De irritaties in het Amsterdamse festivalklimaat lopen op. Hoe kunnen we zoeken naar oplossingen zodat iedereen weer kan genieten van het festivalseizoen?

Georganiseerd door:

Dit is een verhuur programma

Ze nemen een prominente plek in tijdens de zomermaanden: de vele festivals die Amsterdam rijk is. Ieder seizoen weer trekken miljoenen bezoekers van heinde en verre naar de hoofdstad om te genieten van een breed scala aan evenementen.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat het aantal festivals sinds 2016 met een kwart is afgenomen, lijkt de weerzin jegens festivals met de jaren alleen maar groter te worden. Steeds meer organisaties botsen met de gemeente of omwonenden, komen negatief in de publiciteit, of zien locaties voor (kleinschalige) evenementen beperkt worden in de mogelijkheden. De onderlinge verhoudingen tussen de evenementenindustrie, het lokale bestuur en inwoners van de stad lijken te zijn vertroebeld. Daarom roept een alliantie van Amsterdamse organisatoren nu op tot een dialoog omtrent het hoofdstedelijke festival-klimaat.

Tijdens een avondvullend programma gaan organisaties, gemeente en bewoners met elkaar in gesprek over de huidige situatie in het festivallandschap. Waar liggen de knelpunten voor alle betrokken partijen? Hoe kan op een constructieve manier gezocht worden naar oplossingen voor de wederzijdse irritaties? Kortom: hoe zorgen we er gezamenlijk voor dat iedereen weer kan genieten van het Amsterdamse festivalseizoen?

Sprekers

𝗥𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗱𝗲 𝗟𝗶𝗺𝗮 – 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗡𝗮𝗰𝗵𝘁𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿
Stichting N8BM A’DAM is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een levendig, divers en inclusief nachtleven.

𝗝𝗼𝗵𝗻𝗮𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻 – 𝗣𝗮𝗿𝘁𝗶𝗷 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗗𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻
Politieke partij die staat voor duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.

𝗗𝗲𝗻𝗶𝘀𝗲 𝗘𝗶𝗸𝗲𝗹𝗲𝗻𝗯𝗼𝗼𝗺 – 𝗠𝗼𝗸𝘂𝗺 𝗥𝗲𝗰𝗹𝗮𝗶𝗺𝗲𝗱
Mokum Reclaimed is een Amsterdamse actiegroep die zich inzet voor de openbare toegankelijkheid van stadsparken en -pleinen.

𝗝𝗮𝘀𝗽𝗲𝗿 𝗚𝗼𝗼𝘀𝘀𝗲𝗻 – 𝗘𝘃𝗲𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝗩𝗲𝗿𝗲𝗻𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗺𝘀𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗺 𝗲𝗻 𝗔𝗽𝗲𝗻𝗸𝗼𝗼𝗶
Vereniging die opkomt voor de belangen van Amsterdamse evenementenorganisatoren. Als evenementenorganisatie (Apenkooi) organiseert Jasper o.a. DGTL, Amsterdam Open Air, Strafwerk en Pleinvrees.

𝗠𝗮𝗿𝗸 𝗦𝗰𝗵𝗼𝗼𝘁𝘀 – 𝗥𝗲𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗡𝗼𝗼𝗿𝗱-𝗛𝗼𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱
Evenementendeskqundige en teamleider/adviseur grote evenementen voor Recreatie Noord-Holland.

𝗝𝗼𝗼𝘀𝘁 𝗦𝗺𝗶𝗲𝗿𝘀
Politicoloog en schrijver. Momenteel schrijvende aan een boek over zwerflawaai.

𝗝𝗲𝗻𝗻𝗲𝗸𝗲 𝗣𝗶𝗷𝗽𝗲𝗻 – 𝗩𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗽𝗮𝗿𝗸
Vrienden van Westerpark zetten zich in voor een fijn (Wester)park voor iedereen: met evenwicht tussen reuring en rust.

𝗡𝗶𝗲𝗹𝘀 𝗱𝗲 𝗚𝗲𝘂𝘀 – 𝗜𝗗&𝗧Eén van Nederlands meest toonaangevende evenementenorganisaties (o.a. Mysteryland, Thunderdome, Sensation, Amsterdam Open Air, Trance Energy en Valhalla). 𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗗𝗿𝘂𝗻𝗲𝗻 – 𝗖𝗵𝗮𝘀𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗲 𝗛𝗶𝗵𝗮𝘁 Evenement- en productiebedrijf (o.a. Eilan, Georgies, Oranjebloesem, De Zon en Buiten Westen).

Meer sprekers en het volledige programma worden later aangekondigd.

Festivalorganisatie Vunzige Deuntjes zet zich in voor een gezonder Amsterdams festivalklimaat. Steun jij dit initiatief? Betuig je steun kom naar het publieke debat in De Balie.