TV NL EN

Michael Ignatieff – Onrust in Europese democratieën?

Met de aankomende Europese verkiezingen spreken we met filosoof Ignatieff over de opkomst van illiberale democratieën in Europa. Waarom is de toekomst van Europa zo onzeker?

Programmamaker
Zara Toksöz
Moderator
Yoeri Albrecht
Voertaal
Engels

Michael Ignatieff

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019 en het recente gedwongen vertrek van de prestigieuze Centrale Europese Universiteit in Boedapest (CEU) vertelt vooraanstaand filosoof Michael Ignatieff hoe Europese democratieën ervoor staan.

CEU besloot begin deze maand haar activiteiten vanuit Hongarije te verplaatsen naar Wenen. Na een langdurig conflict tussen de universiteit en de Hongaarse autoriteiten werd de positie van CEU onhoudbaar. Volgens de universiteit voldoet ze aan alle bepalingen in de nieuwe Hongaarse onderwijswet, maar de regering Orbán geeft hen geen toestemming in Hongarije te blijven. Nu is de universiteit Hongarije uitgejaagd. Wat zegt deze stap van CEU over democratie in Europa en de toekomst van voormalige Oostbloklanden? Samen met Michael Ignatieff, CEU rector, schrijver, internationaal geroemd filosoof en voormalig politicus, bekijken we de uitdagingen voor Europese democratieën.

Hoe verhoudt de verloren strijd van CEU zich tot de huidige stand van zaken in Europa? Met de aankomende Europese verkiezingen spreken we met CEU rector Ignatieff over de opkomst van illiberale democratieën in Europa. We vragen hem  waarom de toekomst van Europa onzeker is.

Tinneke Beeckman, Vlaams filosofe en schrijfster, leidt de avond in. In haar boek ‘Macht en Onmacht’ bespreekt ze thema’s als democratie, waarheid en slachtofferschap. Ze schrijft over een vertwijfeling in de samenleving en het gebrek aan kritisch denken in de afgelopen jaren.

 

CEU – de strijd om academische vrijheid

Na 25 jaar actief te zijn geweest in Boedapest, kondigt Ignatieff in december 2018 het gedwongen vertrek van CEU naar Wenen aan. De universiteit is opgericht in 1991 door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros met als doel een vrije en open maatschappij te bevorderen. Sinds de eerste regering Viktor Orbán 1998-2002 heeft CEU te maken met hardhandige tegenwerking en is Soros door Orbán uitgeroepen tot staatsvijand nummer één. Ignatieff noemt het vertrek van CEU ‘een zwarte dag voor Europa’.

Speakers

Michael IgnatieffSchrijver, filosoof, CEU rector en oud-politicus.
Tinneke BeeckmanTinneke Beeckman is filosofe en auteur van ‘Macht en Onmacht’ en ‘Door Spinoza’s Lens’. Beeckman verzorgt de inleiding van de avond.