TV NL EN

Midden-Oosten Report: Berichten uit het Midden-Oosten

DUUR
120 minuten

TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV + vimeo.com/debalie De Balie presenteert dit najaar het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden-Oosten. In het derde programma bespreken we de berichtgeving over het Midden-Oosten en ons beeld dat daardoor wordt gevormd.

Beeldvorming
Het conflict in Syrië toont aan hoe lastig het is om in oorlogsgebied een volledig beeld te geven van de situatie. In hoeverre slagen Nederlandse media in het op een goede manier verslag doen van de situatie in de regio? Doel van dit programma is om meer inzicht te krijgen in hoe berichtgeving uit het Midden-Oosten tot stand komt en hoe daarmee ons beeld over het Midden-Oosten gevormd wordt.

In het programma ligt de focus op twee landen: Syrië en Egypte. Van beide landen worden de belangrijkste gebeurtenissen in Nederlandse media uiteengezet, maar wordt daarmee niet te vaak maar één kant van het verhaal belicht en is de situatie in werkelijkheid niet veel complexer? Ook kijken we in hoeverre sociale media het speelveld van de journalist heeft verruimd of beperkt en welke invloed deze nieuwe bronnen hebben op onze eigen beeldvorming. Met onder anderen Lex Runderkamp en Carolien Roelants gaan we in gesprek over hoe zij te werk gaan en over wat volgens hun goede verslaggeving van het Midden-Oosten is.

Over het Midden-Oosten Report
Er is niet één regio in de wereld waar zo veel op het spel staat als in het Midden-Oosten. Een bloedige burgeroorlog in Syrië die zich dreigt te ontwikkelen tot een regionaal sektarisch conflict. Een coup in Egypte. Moslim-extremisme dat steeds meer om zich heen grijpt. Gigantische vluchtelingenstromen. Een extreem verdeelde internationale gemeenschap die geen strategie lijkt te hebben hoe op al deze ontwikkelingen te reageren. Maar ook een onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur. Deze serie helpt ons de situatie te duiden.

Over de gasten
Lex Runderkamp is reizend verslaggever Arabische wereld bij de NOS
Carolien Roelants is voormalig Midden- Oostenredacteur bij NRC Handelsblad en nu columnist bij NRC en NRC next