TV NL EN

Midden-Oosten Report: Bonje met de buren

DUUR
90 minuten

De Balie presenteert dit najaar het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden-Oosten. In het tweede programma bespreekt professor Martin van Creveld wat de gevolgen zijn voor Israël van de politieke onrust in het Midden-Oosten.

Er is niet één regio in de wereld waar zo veel op het spel staat als in het Midden-Oosten. Een bloedige burgeroorlog in Syrië die zich dreigt te ontwikkelen tot een regionaal sektarisch conflict. Een politieke impasse in Egypte. Moslim-extremisme dat steeds meer om zich heen grijpt. Gigantische vluchtelingenstromen. Een extreem verdeelde internationale gemeenschap die geen strategie lijkt te hebben hoe op al deze ontwikkelingen te reageren. Maar ook een onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur.
  Bonje met de buren Tijdens deze tweede aflevering van het Midden-Oosten Report onderzoeken we samen met professor Martin van Creveld, één van de meest vooraanstaande denkers op het gebied van militaire strategie en moderne oorlogsvoering, wat de gevolgen zijn van de politieke onrust in de regio voor Israël. Wat staat er voor Israël op het spel wanneer het Assad- regime valt of de oorlog in Syrië zich naar Libanon uitbreidt? We bespreken de relatie tussen Israël en Iran en of deze verandert met de nieuwe koers van Rohani en de huidige status van de vredesbesprekingen tussen Palestina en Israël. 

Naast de gevolgen voor Israël van deze conflicten komen twee andere kwesties aan bod: de positie van minderheden, en extremisme en terrorisme in de regio. Mariwan Kanie spreekt onder meer over de positie van Koerden in het Midden- Oosten. Anno Bunnik richt zich op recente ontwikkelingen in de regio aangaande extremisme en terrorisme. Is er sprake van een opkomst van extremistische groeperingen, zijn de spelers of de strategie veranderd in vergelijking tot tien jaar geleden en wat zijn de gevolgen van extremisme in de regio voor het westen? 

Gastspreker: Martin van Creveld
Van Creveld is geboren in Nederland en is op vierjarige leeftijd als kind van overtuigde zionisten naar Israël geëmigreerd. Van Creveld is afgestudeerd aan de London School of Economics en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Aan deze laatste instelling is hij sinds 1971 als hoogleraar verbonden. Hij is de auteur van een twintigtal boeken over militaire geschiedenis en militaire strategie. Van Creveld heeft (gast)docentschappen bekleed aan nagenoeg elke westerse instelling die zich bezighoudt met militair-strategische vraagstukken, inclusief het befaamde U.S. Naval War College.

Presentatie: Bahram Sadeghi en Mirthe Frese

Literatuur Martin van Creveld

De Bevoorrechte Sekse
The Land of Blood and Honey: The Rise of Modern Israel