TV NL EN

Midden-Oosten Report: Lang Leve de Politieke Islam

DUUR
120 minuten

De Balie presenteert het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden-Oosten. In het vierde programma bespreken we de rol van de politieke islam.

Politieke islam
Na de Arabische Lente is de politieke islam aan een opmars begonnen. Het lijkt erop dat democratie in het Midden-Oosten niet mogelijk is als het grootste geloof in de regio wordt genegeerd. Maar in dit proces bestaat de kans dat vrijheden en rechten van minderheden sterk ingeperkt worden. Welke toekomst is er voor minderheden in het Midden-Oosten wanneer de politieke islam blijft groeien? Westerse landen weten hier niet mee om te gaan. De vraagt rijst of elke vorm van democratie in het Midden-Oosten moet worden toegejuicht of dat het alleen kan bestaan onder Westerse condities.

Toekomst Syrië
De aanhoudende protesten in Turkije lijken te suggereren dat de vormen van politieke islam in Turkije en Indonesië niet perse een blauwdruk zijn voor de toekomst van de politieke islam in het Midden-Oosten, zoals vaak wordt gesuggereerd. Hoe zal de politieke islam zich in de regio ontwikkelen? En hoe ontwikkelt het zich in Syrië, waar de invloed van extremistische groeperingen steeds groter wordt?
Lezing Bassam Tibi
De vooraanstaande Duits/Syrische politicoloog Bassam Tibi houdt een lezing naar aanleiding van zijn boek The Shari'a-State. Arab Spring and Democratization. Tibi ziet zichzelf als ‘verlicht moslim’ en staat bekend om zijn kritiek op het islamisme (politieke islam). Hij gaat dieper in op de rol van de islam in de politiek van het hedendaagse Midden-Oosten. Dr. Umar Ryad en Dr. Kaouthar Darmoni gaan met Tibi in gesprek over de politieke toekomst van de regio. Kaouthar Darmoni, geboren in Tunis, is doctor in de vergelijkende cultuur- en communicatiewetenschappen (afgestudeerd aan de Sorbonne in Parijs). Darmoni is docente Cultuur en Media aan de UVA (Film- en tv-wetenschappen) en geeft trainingen intercultureel management en communicatie en heeft haar eigen school voor Oriëntaalse dans. Umar Ryad is universitair hoofddocent islamitische studies aan de Universiteit van Utrecht. Hij studeerde aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro (BA Islamic Studies). In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met het proefschrift Islamic Reformism and Christianity: A Critical Study of the Works of Muhammad Rashid Rida and His Associates (1898–1935). Ryad doet nu o.a. onderzoek naar de hedendaagse geschiedenis van de religieuze en intellectuele islam, pan islamitische bewegingen en progressieve islamitische netwerken.

Over Het Midden-Oosten Report
Er is niet één regio in de wereld waar zo veel op het spel staat als in het Midden-Oosten. Een bloedige burgeroorlog in Syrië die zich dreigt te ontwikkelen tot een regionaal sektarisch conflict. Een politieke impasse in Egypte. Moslim-extremisme dat steeds meer om zich heen grijpt. Gigantische vluchtelingenstromen. Een extreem verdeelde internationale gemeenschap die geen strategie lijkt te hebben hoe op al deze ontwikkelingen te reageren. Maar ook een onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur. Deze serie helpt ons met duiden. 

Dit programma is Engelstalig Aanbevolen literatuur:
      Jihad
auteur: Gilles Kepel Beginning in the early 1970s, militants revolted against the regimes in power across the Muslim world. Their jihad – or 'Holy Struggle' – aimed to establish a global Islamic state based… lees meer Bestel dit boek 
        Post- Islamism
auteur: Oxford University Press Inc The essays of Post-Islamism bring together young and established scholars and activists from different parts of the Muslim World and the West to discuss their research … lees meer Bestel dit boek