TV NL EN

Midden-Oosten Report: The War on Terror (part2)

DUUR
120 minuten


Live uitzending
vanaf 20:30 uur Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. In het programma The War on Terror (part 2) vormt de strijd tegen IS het uitgangspunt. Met wie ben je in oorlog als je tegen IS vecht? Vecht je tegen een staat, een organisatie of een ideologie? De afgelopen maanden lijkt IS steeds meer territorium te verliezen. Steden in Irak en Syrië worden heroverd en strategische doelwitten als olievelden en dammen vernietigd. Tegelijkertijd duikt IS nu weer prominent op in Libië. Is het zinvol de strijd tegen IS te duiden in territoriale winst of verlies? Zegt het verlies van grond ook iets over het verlies in support voor IS? Tijdens dit Midden-Oosten Report ontleden we met onder anderen Jeffrey Jonkers, die in Syrië met verschillende partijen waaronder IS onderhandelt, IS als staat en organisatie. Hoe functioneert de staat, hoe is het leven van alledag in het kalifaat? Wie zijn de kopstukken van de organisatie, wat zijn hun motieven, wat is hun doel en tot hoever reikt hun invloed? Worden aanslagen in het westen georganiseerd vanuit het kalifaat in Raqqa of vanuit appartementencomplexen in Molenbeek en San Bernadino? Imam Yassin Elforkani geeft een korte uiteenzetting over de rol van islam in het begrijpen van de ideologie en strategie van IS. Hoe islamitisch is IS?
 
De speech van Hollande na de aanslagen in Parijs toonde veel overeenkomsten met de verklaring van de War on Terror van G.W. Bush na de aanslagen in 2001. Het frame van een oorlog tegen het ultieme kwaad is door veel politieke leiders gekopieerd. Tegelijkertijd wordt de War on Terror ook gezien als grootste oorzaak van de instabiliteit in de regio en katalysator voor het ontstaan van IS. Heeft het westen er wijs aangedaan zich opnieuw te mengen in een strijd buiten haar eigen landsgrenzen? Is het recente verlies van IS te wijten aan de bombardementen van de westerse coalitie of is dit succes vooral toe te schrijven aan de verschillende Koerdische en Irakese troepen op de grond? En wat is de strategie van het westen in het ontmantelen van de ideologie achter IS?
  Met o.a. Han ten Broeke (Woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie VVD), journalist Bette Dam (versloeg de War on Terror vanuit Afghanistan) en Jeffrey Jonkers gaan we opzoek naar een antwoorden op al deze vragen. Jeffrey Jonkers is onderhandlaar voor de Britse organisatie Peaceful Change Initiative.

Presentatie: Mirthe Frese en Bahram Sadeghi De Balie presenteert voor het derde jaar Het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden Oosten. Eerdere sprekers waren Sigrid Kaag, Bassam Tibi en Martin van Creveld .