TV NL EN

Midden-Oosten Report: Vuile handen

DUUR
90 minuten

Rusland en de VS zijn het op zaterdag 14 september eens geworden over een plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Militaire interventie lijkt hiermee afgewend, maar Obama houdt zijn strijdkrachten in de regio 'voor de zekerheid' paraat. De burgeroorlog duurt echter voort.

Vanuit politiek, militair en humanitair oogpunt analyseren we de gevolgen van internationale inmenging in het conflict in Syrië. Welke belangen staan er voor de VS, Rusland, de EU op het spel? Kan een externe troepenmacht een einde maken aan de burgeroorlog en daarmee een regionale sektarische oorlog voorkomen? Is het mogelijk het Assad-regime omver te werpen zonder radicale groeperingen in de hand te spelen? Welke lessen moet de internationale gemeenschap uit het recente verleden trekken? Is Syrië het nieuwe Libië, Irak of Kosovo?

Met oa. Han ten Broeke (VVD woordvoerder Buitenland en Defensie) en Marcel de Haas (Luitenant Kolonel buitendienst, werkt bij het Clingendael instituut en Ruslanddeskundige op het gebied van het buitenlandse veiligheidsbeleid)   Over Het Midden-Oosten Report   Er is niet één regio in de wereld waar nu zo veel op het spel staat als in het Midden-Oosten. Een bloedige burgeroorlog in Syrië die zich dreigt te ontwikkelen tot een regionaal sektarisch conflict. Een politieke impasse in Egypte. Moslim-extremisme dat steeds meer om zich heen grijpt. Gigantische vluchtelingenstromen. Een extreem verdeelde internationale gemeenschap die geen strategie lijkt te hebben hoe op al deze ontwikkelingen te reageren. Maar ook een onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur. In 4 afleveringen onderzoekt De Balie de politieke actualiteit in het Midden-Oosten met experts, politici en journalisten.