Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In Jemen zijn momenteel 21 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp, 2 miljoen mensen ontheemd, en duizenden doden gevallen door recent oorlogsgeweld. Saoedi-Arabië bombardeert het land kapot – en ondertussen profiteren terroristische organisaties als Al-Qaida en IS van de chaos in het land. Waar het westen in Syrië en Irak een oorlog voert tegen IS, creëert het door de niet aflatende steun aan Saoedi-Arabië, een vrijplaats voor nieuwe aan IS gelinkte terreurnetwerken in Jemen. Jemen lijkt een 'vergeten' land. Voor de geschiedenis en cultuur is in het westen weinig interesse en internationaal is er nauwelijks aandacht voor de oorlog en het geweld waar de bevolking onder gebukt gaat. Dit Midden-Oosten Report wil die vergetelheid doorbreken. Met verschillende experts , maar ook via de muziek in de vorm van een speciaal voor dit programma geproduceerde mini-opera over de koning van Sheba die in Jemen huisvestte, staan we stil bij de politiek en cultuur van Jemen. Hoe verhoudt de geschiedenis van Jemen zich tot de huidige situatie, hoe groot is de humanitaire crisis, waarom heeft Saoedi-Arabië vrij spel en wat kenmerkt de band tussen Jemen en Nederland? De Balie presenteert voor het derde jaar Het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden Oosten. Dit jaar wordt voor iedere aflevering van het Midden-Oosten Report een mini-opera gemaakt. Voor deze editie maakt Miranda Lakerveld, World Opera Lab, een speciale bewerking op de Aankomst van de koningin van Sheba uit het oratorium Solomon waarin zij de muziek van Händel laat samengaan met traditionele muziek uit Sanaa. De beelden zijn van de Jemenitische fotografe Amira al Sharif. Opera: Miranda Lakerveld (regie en concept), Haytham Safia (Ud), Samira Dainan (zang) en Mireille Bittar (zang), Amira al Sharif (beeld). Moderatie: Mirthe Frese en Bahram Sadeghi Met o.a.
Nicole Maes is sinds mei 2014 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken landenmedewerker voor Jemen. Vanuit die rol adviseert en informeert zij het kabinet over de situatie in Jemen. Ze is sinds september 2000 werkzaam op het Ministerie. Zij heeft eerder o.a. gewerkt in Afghanistan, Turkije en in Wenen bij de VN. In oktober 2014 is Nicole voor het laatst in Jemen geweest. De Nederlandse ambassade in Jemen is sinds februari 2015 gesloten.
Laila al-Zwaini is arabiste en juriste van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Jemen, Irak, Egypte en Afghanistan voor onderzoek en rechtsstaatopbouw. Momenteel promoveert ze op het onderzoek: The Rule of Shari'a in a State of Tribes. Understanding Islamic Legal Pluralism and Criminal Justice in Yemen.
Karline Kleijer werkt nu 15 jaar bij Artsen Zonder Grenzen, waarvan de eerste 10 jaar als coördinator in landen als Sudan, Chad, Sri Lanka, Iraq, Syria, Uzbekistan, Haiti en Central African Republic. Nu werkt zij al 5 jaar als Emergency Manager op de Noodhulp Afdeling van AZG in Amsterdam. Daarvandaan coördineert zij o.a. de activiteiten van AZG in Jemen. Dr. Moosah Elayah (Jemen, 1978) is Senior Wetenschapper en Expert bij de Faculteit van Sociale Wetenschappen, Centre for International Development Issues Nijmegen (CIDIN) en bij het Antropologie en Ontwikkelingsstudies departement van de Radboud universiteit. Van 2010 tot 2014 deed hij zijn promotieonderzoek aan de universiteit Leiden naar institutionele hervorming en de rol van internationale donors in het ontwikkelen van democratisering en publieke sector hervormingen in ontwikkelingslanden, in het bijzonder in Jemen. In 2015 ontving hij een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het onderzoeksproject ''The 2013 National Dialogue Conference (NDC) in Yemen: Why did it fail to prevent conflict?' Deze reeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Adèle Wickert Fonds en Het Prins Bernhard Cultuurfonds.