Video on demand: De Balie TV and De Balie Vimeo. Hoe krijg je miljoenen mensen in actie tegen machtsmisbruik en Russische inmenging in Oekraïne? Svitlana Zalishchuk was 9 toen ze wakker werd in een onafhankelijk Oekraïne, vrij van het juk van de Sovjet-Unie. Nu, ruim 25 jaar later, strijdt ze als activist, journalist en parlementslid voor de onafhankelijkheid van Oekraïne en haar inwoners, tegen Russische inmenging en grootschalige corruptie. Op 21 november 2013 stond ze als een van de eersten op het Maidanplein in Kiev om een vuist te maken tegen president Janoekovytsj, nadat hij weigerde het Associatieverdrag met de EU te ondertekenen. Met de grootste Oekraïense Facebooksite ooit trok ze honderdduizenden burgers de straat op.
Tijdens de derde Pim de Kuijer Lezing vertelt Svitlana over haar drijfveren en haar strijd voor een democratisch Oekraïne. Het land staat volgens haar voor fundamentele keuzes. Vazal van Rusland of soeverein in Europa? Corruptie en machtsmisbruik, of rechtvaardigheid en democratie? Als aanjager van maatschappelijke protesten was ze de luis in de pels van de door corruptie geteisterde macht. Als parlementslid zoekt ze in Europa steun voor haar strijd – ook in Nederland, waar ze tijdens het Oekraïne-referendum campagne voerde vóór het Associatieverdrag. Svitlana Zalishchuk
Svitlana Zalishchuk is journalist, activist, en parlementslid. Ze is initiator van verschillende maatschappelijke campagnes, zoals de CHESNO (‘rechtvaardigheid’) beweging voor eerlijke verkiezingen, het Reanimation Package of Reforms platform voor democratische hervormingen in Oekraïne, en de Stop Censorship beweging van journalisten voor vrijheid van meningsuiting.
Als oprichter van het Center for United Action, een anti-corruptie NGO, was ze een van de aanjagers van de Euromaidan protesten. Sinds 2014 zet ze haar strijd voor democratie en tegen corruptie onverminderd voort als parlementslid voor de anti-corruptiepartij ‘Democratische Alliantie’. Svitlana schrijft voor internationale media zoals de Moscow Times en werkte als reporter voor de nationale televisie. De Pim de Kuijer Lezing
De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die laat zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kan brengen. De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow! Eerder werkte hij voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne. Word Vriend van de Pim de Kuijer lezing! Voor €50,- per jaar ben je al Vriend en krijg je jaarlijks toegang tot de lezing. Tevens ontvang je een uitnodiging om aanwezig te zijn bij het diner met de spreker voorafgaand aan de Lezing (kosten voor het diner zijn niet inbegrepen bij de prijs).