TV NL EN

Moderne arbeiders, verenigt u!

De samenleving kan zichzelf alleen beschermen tegen de nare kanten van het kapitalisme met behulp van verplichte solidariteit. Hoe krijgen we dat weer voor elkaar?

Programmamaker
In samenwerking met:
Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde

 

Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon is inmiddels ‘triljardair’ – een woord dat tot voor kort niet eens bestond. Ook in Nederland groeit de kloof en daarmee ook de onvrede over ons kapitalistisch systeem.

De oplossing? Verplichte collectieve verzekeringen en vakbonden. In dit programma praten we over de wederopbouw van sociale instituties, en of je mensen kunt (en moet) dwingen om zich te laten verzekeren en te verenigen in vakbonden.

Toenemende globalisering, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de steeds groter wordende inkomensongelijkheid en het afbrokkelen van de verzorgingsstaat heeft geleid tot veel onzekerheid. Maar hoe kunnen we die onzekerheid te lijf gaan?

Moderator: Esther van Rijswijk 

OVER DE SPREKERS

Coen Teulings, hoogleraar en econoom ziet met lede ogen aan hoe het kapitalisme onder vuur ligt. Hij denkt dat – net als in de naoorlogse periode na de Grote Depressie – alleen het redelijk compromis ons verder brengt. De samenleving kan zichzelf alleen beschermen tegen de nare kanten van het kapitalisme met behulp van verplichte solidariteit. Hoe krijgen we dat weer voor elkaar?

Joyce Boverhuis, journalist bij het actualiteitenprogramma EenVandaag kijkt in dit programma naar wat de bevolking van verplichte solidariteit vindt. Willen mensen dit eigenlijk wel? Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen uit alle delen van de bevolking die wekelijks hun mening geven over actuele onderwerpen zoals politiek, economie en zorg.

Martin Visser is journalist, columnist en econoom. Sinds 2013 werkt hij bij De Telegraaf, waar hij columnist en verslaggever is. Hij heeft veel geschreven over sociale zekerheid, de polder, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt en in dit programma zal hij dan ook zijn visie geven op verplichte solidariteit.

Heleen Mees is econoom en columnist bij De Volkskrant. Daarnaast verscheen haar werk in vele andere kranten en tijdschriften, waaronder Foreign Policy, The New York Times, The Financial Times en Le Monde. Ook heeft ze les gegeven op de New York University’s Robert F. Wagner Graduate School of Public Service. Sociale solidariteit gaat haar aan het hart, en in dit programma zal ze vertellen hoe zij dit ziet.

Deze avond is een samenwerking tussen De Balie en de KVS. De KVS (Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde) is in 1849 opgericht en daarmee de oudste beroepsvereniging van economen ter wereld.

Speakers

Coen Teulings Econoom en hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge.
Joyce BoverhuisJournalist bij het actualiteitenprogramma EenVandaag.
Martin VisserMartin visser is econoom en journalist.
Heleen MeesHeleen Mees is econoom en journalist.
Foto: Cynthia van Elk