TV NL EN

Moeders en zonen

Hoe jongens op te voeden?

Programmamaker
Ianthe Mosselman
Ianthe Mosselman

Aan de hand van literatuur en (populaire) cultuur onderzoeken we de moeder-zoonrelatie. Het beeld van mannelijkheid zoals we dat kennen staat onder druk, maar welk alternatief is er voor jongens en welke rol spelen moeders daarin?

Via hun telefoon krijgen veel jongens dagelijks een conservatief wereldbeeld voorgespiegeld. Populaire influencers als Andrew Tate vertellen hun jeugdige volgers dat het leven draait om dure auto’s en glimmende horloges, dat vrouwen voor mannen horen te zorgen en dat feminisme het grote kwaad is. Een boodschap die in vruchtbare aarde lijkt te vallen. Steeds meer studies wijzen uit dat jongeren traditionele rolpatronen meer en meer omarmen.

Hoe biedt je als moeder tegenwicht aan het antifeminisme dat jongens via vloggers en influencers tot zich krijgen? Deze vraag staat centraal vanavond. We nemen de moeder-zoonrelatie onder de loep aan de hand van voorbeelden uit de literatuur en cultuur. Hoe worden moeders en zonen verbeeld? Welke ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid spreken daaruit? En hoe helpt dat ons om na te denken over een opvoeding waarin rigide man- en vrouwbeelden worden losgelaten.

Over de sprekers

Dieuwertje Mertens schrijft als freelance criticus en journalist voor onder meer Het Parool en Trouw over Nederlandse en vertaalde (non-) fictie en poëzie. Voor Vrij Nederland houdt ze zich bezig met maatschappelijke ontwikkelingen en hoe deze weerspiegeld worden in de kunst en literatuur. In september 2023 verscheen haar debuutroman Moeders. Heiligen bij uitgeverij Querido.

Maaike Meijer is emeritus hoogleraar Genderstudies, biograaf en publicist. Zij schreef over literatuur, populaire cultuur, feminisme en gendertheorie. In 2011 verscheen haar biografie van M. Vasalis (genomineerd voor de Gouden Boekenuil en Biografieprijs) en in 2018 die van F. Harmsen van Beek (genomineerd voor de Biografieprijs en shortlist Bookspot Literatuurprijs). In 2023 verscheen haar boek Radeloze helden. De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film.

Babs Gons is dichter, schrijver, performer, host en docent. Gons debuteerde in mei 2021 met haar dichtbundel Doe het toch maar, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester voor een van haar gedichten. In 2021 verscheen een kinderboek van haar hand: Het begint met een droom (Gottmer). In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ze schrijft columns voor Het Parool en was jarenlang artistiek leider van Poetry Circle. Gons is de Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025.

Lotte Houwink ten Cate is historicus gespecialiseerd in de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa. Ze promoveerde op de feministische tweede golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek De mythe van het kerngezin verschijnt in oktober bij De Bezige Bij. Ze schrijft daarnaast columns voor de Volkskrant.

Yuri Ohlrichs is seksuoloog NVVS en werkt sinds 1995 bij Rutgers, het landelijk expertisecentrum seksualiteit.

Sprekers

Dieuwertje MertensSchrijver en criticus
Maaike MeijerEmeritus hoogleraar Genderstudies
Babs GonsDichter en schrijver
Lotte Houwink ten Cate
Lotte Houwink ten CateHistoricus
Yuri OhlrichsSeksuoloog

Ook in De Balie

Democratie en rechtstaat Maatschappij
ma 23 sep 2024 / 19:30

De Koplopers: democratie zonder burgers

Hoe haakt de democratie weer aan bij de afgehaakten?

Betrokken burgers zijn de zuurstof van de democratie. Maar die biedt niet iedereen hetzelfde. Hoe vormen we het politieke landschap om van een diplomademocratie waarin vooral theoretisch geschoolden hun weg vinden naar een levende democratie waar iedere Nederlander zich betrokken bij voelt?

Meer Info Tickets
Democratie en rechtstaat Maatschappij
wo 25 sep 2024 / 20:00

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

Deel III: Hoe epistemicide de geschiedenis wit kleurt

Tijdens deze avond gaan we met activisten, grass-roots organisaties en journalisten in gesprek over het fenomeen ‘epistemicide.’ Welke geschiedenissen mogen worden verteld en welke worden buitengesloten?

Meer Info Tickets
Maatschappij
di 1 okt 2024 / 20:00

Morgen beginnen we weer opnieuw

Een literaire avond over de schaduwkanten van ons bestaan

Wat voor rol kan de literatuur hebben op het onder woorden brengen van gedachten over zelfdoding?

Meer Info Tickets