TV NL EN

Moslim, Nederlander, Zondebok

Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
moderator
Mede mgelijk gemaakt door
Vfonds

55 procent van de Nederlandse moslims heeft in de afgelopen 5 jaar discriminatie ervaren, zo bleek uit EU-onderzoek naar onze grondrechten. Van beledigingen op straat en het aftrekken van hoofdbedekking tot structurele uitsluiting op de arbeidsmarkt. Ook recent Nederlands onderzoek wees op de ontwrichtende maatschappelijke gevolgen van moslimdiscriminatie. Hoe kunnen we moslimdiscriminatie tegengaan?

Aan het begin van deze eeuw leidden grote gebeurtenissen – waaronder de aanslag op de Twin Towers en de moord op Theo van Gogh – ertoe dat moslims als ‘De Ander’ werden gezien. De afgelopen twintig jaar is moslimdiscriminatie steeds zichtbaarder geworden. De verkiezingswinst van de PVV heeft islamhaat verder genormaliseerd in de politiek, en de oorlog in Gaza legt extra druk op de verhoudingen binnen onze samenleving. Dat heeft niet alleen gevolgen voor moslims, maar voor de samenleving als geheel. Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van racisme, uitsluiting en polarisatie? En hoe beïnvloedt de constante stroom aan uitsluiting islamitische Nederlanders?

Over de sprekers

Docent burgerschap Bilal Ben Abdelkarim schreef het boek Van dankbaar naar strijdbaar: emancipatie als antwoord op extreemrechts populisme. Met hem bespreken we hoe het accent verschoven kan worden van integratie naar emancipatie. Van assimilatie naar assertiviteit. Hoe ziet dat eruit? En welke spiegel wordt Nederland daarmee voorgehouden?

Amsterdamse wethouder Touria Meliani lanceerde op 19 december 2024 een plan tegen moslimdiscriminatie. Het plan richt zich voor een groot gedeelte op de representatie van moslims. In een persoonlijk voorwoord schreef ze: ‘Het heeft lang geduurd, maar ik kan met overtuiging zeggen: ik ben Marokkaans, Nederlands, moslim en Amsterdammer.’ Wat is nodig om ervoor te zorgen dat Nederland dit ook als een vanzelfsprekende combinatie ziet?

Sana Koulij zet zich in voor een samenleving met eerlijke kansen voor iedereen. Ze is bestuurslid bij Collectief Jonge Moslims waar ze zich inzet tegen moslimdiscriminatie. In het dagelijks leven houdt zich o.a. bezig met onderwijsbeleid.

Maurits Berger is advocaat en arabist. Hij is hoogleraar Islam en het Westen en bekleedt de Sultan van Oman Leerstoel voor Orientaalse Studiën, en is senior onderzoeker aan het Clingendael Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag. Hij heeft als jurist in Amsterdam gewerkt en als onderzoeker en journalist in Caïro en Damascus.

Naeeda Aurangzeb (1974) is journalist en radio- en tv-presentator. Voor de NTR presenteerde ze De halve maan en was ze co-presentator van Bureau Buitenland bij de NPO. Daarnaast was ze verslaggever op Radio 1 bij Nieuws en Co. Eerder publiceerde ze onder meer Verdreven Palestijnen, en maakte ze de documentaires Met het gezicht naar het Oosten en Kerstnacht Bethlehem. Ze woonde en werkte enkele jaren in Tel Aviv-Jeruzalem en de VS. In 2021 schreef ze Hé lekker ding. 365 dagen vrouw en 365 dagen Nederlander, over haar ervaringen als vrouw en persoon van kleur. Geïnspireerd op deze boeken maakte ze een theaterstuk, waarmee ze door het land toerde.

Kashif Amin heeft meer dan twee decennia ervaring in de kunst- en cultuursector, als museumprofessional en curator. Hij adviseert diverse instellingen op het gebied van diversiteit en inclusie, onder andere namens Discriminatie.nl. Hij is een van de makers van de tentoonstelling Wij Zijn Hier – Van eerste moslims tot minaret. In 2024 was de tentoonstelling te zien in het Nationaal Archief in Den Haag en zal vanaf juni te bewonderen zijn in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Sprekers

Bilal Ben AbdelkarimDocent burgerschap, auteur
Touria MelianiWethouder gemeente Amsterdam
Sana Koulij Collectief Jonge Moslims
Ömer Karacapromovendus UL
Naeeda Aurangzeb schrijver, maker en journalist
Maurits Berger hoogleraar Islam en het Westen 
ma 12 mei / 20:00
Democratie en rechtsstaat

De nieuwe vijanden van de open samenleving

Tachtig jaar geleden formuleerde filosoof Karl Popper de tolerantieparadox: een open samenleving kan intolerantie niet tolereren. Progressief-liberalen én (radicaal)rechtse politici beroepen zich vandaag de dag op Popper, maar trekken geheel verschillende conclusies over de betekenis van zijn woorden. Hoe komen we uit de paradox?

Meer Info Tickets
do 22 mei / 20:15
Democratie en rechtsstaat

Hoe speciaal mag je zijn in het reguliere onderwijs?

‘Regulier als het kan, speciaal als het moet’, luidt de slogan van het speciaal onderwijs. Maar speciaal, dat moet steeds vaker. Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs stijgt al jaren. Ligt dat aan de ‘speciale leerlingen’ of is het onderwijs steeds slechter opgewassen tegen diversiteit in de klas?

Meer Info Tickets
do 26 jun / 20:00
Forum on European Culture Internationale politiek

Anne Applebaum: How Autocracy Became a Business Model

Historian, journalist, and Pulitzer Prize winner Anne Applebaum dissects modern dictatorship. What threat do the growing autocracies pose?

Meer Info Tickets
Anne Applebaum FoEC