TV NL EN

Na de oorlog

Hoe werkt de Tweede Wereldoorlog door op naoorlogse generaties?

Programmamaker & moderator
Larissa Biemond

Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd van de nazi-bezetting, maar de jaren van vervolging lieten diepe sporen na die tot de dag van vandaag doorwerken. Hoe heeft trauma zijn weerslag op de volgende generaties?

In haar boek Na de oorlog: Hoe kinderen van overlevenden de Tweede Wereldoorlog met zich meedragen verzamelde Saskia Goldschmidt de persoonlijke verhalen van kinderen en kleinkinderen van oorlogsoverlevenden. Zij vertellen over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op hun leven. In De Balie bespreekt zij samen met andere (klein)kinderen van oorlogsoverlevenden de impact van vervolging en uitsluiting die hun familieleden meemaakten. Hoe blijven deze oorlogservaringen ook de naoorlogse generaties beïnvloeden, ook al maakten ze de oorlog niet zelf mee? En hoe kan het blijven delen van deze verhalen ons meer bewustmaken van hedendaags antisemitisme, moslimhaat en zondebokpolitiek in onze samenleving?

Over de sprekers

Saskia Goldschmidt is een Nederlandse auteur en voormalig theatermaker. Ze debuteerde in 2011 met het non-fictieboek Verplicht gelukkig: Portret van een familie waarin ze haar zoektocht naar haar verzwegen Joodse familiegeschiedenis beschrijft. Later verschenen onder meer de romans De Hormoonfabriek (2012) en De Voddenkoningin (2015) en Kukuruznik (2023). Goldschmidt is ook verbonden aan de organisatie Na de Oorlog, die door het hele land gastlessen verzorgt.

Job Cohen is een Nederlandse politicus en voormalig partijleider van de PvdA. Van 2001 tot 2010 was Cohen burgemeester van Amsterdam. In 2010 werd hij partijleider en lijsttrekker van de PvdA. Hij leidde de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar en zat in de oppositie als fractievoorzitter tot zijn vertrek in 2012. Van 2013 tot 2023 was Cohen voorzitter van het Amsterdamse 4 & 5 mei-comité. Ook werkte hij als voorzitter van de WOII-commissie die onderzocht hoe de Nederlandse Spoorwegen schadevergoedingen kan betalen aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet.

Natascha van Weezel is een Nederlands auteur, columnist voor Het Parool en filmmaker. Ze maakte onder andere de documentaire Elke dag 4 mei (2014) over intergenerationeel trauma en de VPRO-serie Natascha’s beloofde land (2019) over Israël en Palestina. In 2015 publiceerde ze De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust. In 2024 verscheen haar boek Hoe houd je je hart zacht, waarin Van Weezel in gepolariseerde tijden pleit voor de positie van het radicale midden.

Bart Wallet is historicus en sinds 2021 hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Als historicus is hij gespecialiseerd in vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder van Amsterdam. Hij is een vooraanstaand auteur op het gebied van joodse geschiedenis en religiegeschiedenis, en onder meer werkzaam als redacteur van het European Journal of Jewish Studies.

Deborah Lens is oprichter van stichting Na de Oorlog, het Landelijk centrum voor de naoorlogse generatie gastsprekers. Na de Oorlog is een organisatie die via persoonlijke verhalen van de gastsprekers kennis over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog levend wil houden en hedendaags antisemitisme, racisme en discriminatie aan de orde wil stellen.

Sprekers

Saskia GoldschmidtAuteur; foto: Krijn van Noordwijk
Job CohenVoormalig politiek leider PvdA
Natascha van WeezelAuteur, filmmaker en columnist
Bart WalletHoogleraar Joodse studies (Universiteit van Amsterdam)
Deborah LensOprichter stichting Na de Oorlog
ma 17 feb / 19:30
Internationale politiek

Freedom Lecture: Stevan Dojčinović

The fight against corruption in Serbia

Investigative journalist Stevan Dojčinović talks about the ongoing struggle against corruption and the fight for a transparent democracy.

Meer Info Tickets
di 25 feb / 20:00
Kunst en Literatuur

De Balie boekenclub: Daddy Issues

Met Pepijn Lanen en Stella Bergsma

Het literaire landschap lijkt vaak te worden gedomineerd door verhalen over moeders en moederschap, maar hoe zit het met vaders?

Meer Info Tickets
wo 26 feb / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Bezuinigingen in het onderwijs: wie is het kind van de rekening?

Komende jaren wordt er 1,2 miljard euro bezuinigd op het onderwijs. Voor welke uitdagingen staan de scholen en universiteiten? En hoelang kan de huidige onderwijskoers nog gevaren worden?

Meer Info Tickets