TV NL EN

Nacht van de Dictatuur

DUUR
120 minuten

  Dit programma is helaas uitverkocht. Degenen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen kunnen een uur voor aanvang op de wachtlijst voor eventueel niet opgehaalde reserveringen. Of kijk mee via de livestream die op deze pagina verschijnt.  Tijdens de Nacht van de Dictatuur onderzoekt De Balie hoe dictaturen werken, hoe je met dictators om moet gaan en hoe een democratisch land de transitie kan maken naar een dictatuur. Wat is de aantrekkingskracht van de sterke leider? Op wat voor manier reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime over landsgrenzen? Moeten we onderhandelen met dictators? Tijdens de Nacht van de Dictatuur onderzoekt De Balie hoe dictaturen werken, hoe je met dictators om moet gaan en hoe een democratisch land de transitie kan maken naar een dictatuur.   Met o.a.:   Openingslezing – Paul Aarts In de openingslezing reflecteert Midden-Oostenexpert Paul Aarts op de mogelijkheid van democratisering in het Midden-Oosten na de Arabische lente. Een lezing over de liberale democratie als westers exportproduct en de futiele pogingen om dat door buitenlandse interventie te bereiken. En vooral een reflectie op de paradox van verzet tegen regimes: hoe een strijd door (vooral) jongeren voor democratische verandering kan omslaan in het tegendeel. ‘Pessimistisch’ noch ‘optimistisch’, maar een nuchtere analyse van de politieke (en economische) verhoudingen in de Arabische wereld. Paul Aarts is Midden-Oostenexpert en doceerde tot voor kort internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Onlangs verscheen de tweede, geupdate editie zijn boek Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (samen met Carolien Roelants). Hij gaf een vijftal lezingen over de Arabische Lente bij de Universiteit van Nederland.
Tom Kleijn over zijn interview met al-Assad
Verslaggever Tom Kleijn (Nieuwsuur, samen met Roozbeh Kaboly) sprak december 2015 in Damascus met de Syrische president Bashar al-Assad. Onder meer over de situatie in zijn land, bombardementen op IS en jihadisten. Kleijn kreeg naderhand kritiek en lof voor het überhaupt spreken met al-Assad. Hoe kijkt hij er nu op terug? Waarom is het gesprek met al-Assad zo belangrijk? Wat voor man is Assad? En welke verantwoordelijkheid heeft de journalist?   Grenzeloze Macht
Hoe ver reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime? Hoeveel invloed hebben buitenlandse autoritaire leiders in Nederland? Wat merken we er zelf van? En helpen we er zelf aan mee? Met o.a.:
– Sanne Terlingen. Terlingen is onderzoeksjournalist voor o.a. Argos en Oneworld en publiceerde meerdere malen over de lange arm van het Eritrese regime. Na onthullingen over Eritrese tolks in Nederland die voor het dictatoriale regime werken besloot de IND een diepgravend onderzoek in te stellen.
– Remco Breuker, professor Korean Studies aan de Universiteit van Leiden. Hij gaat in op de lange arm van Noord-Korea, met name in de academische wereld.
  Mini-college Bits of Freedom Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom geeft een mini-college over online massasurveillance en/of de mogelijkheden om te kunnen hacken door overheden. Hoe houden overheden je gedrag online in de gaten? En welke informatie wisselen ze uit met andere overheden?
Filmvertoning: NO Om 22:15 uur in de Filmzaal Hoe bied je een tegengeluid aan een dictator die de media in zijn greep heeft? In NO leidt reclameman Rene Saveedra (Gael García Bernal) een mediacampagne om het regime van de Chileense dictator Pinochet weg te stemmen. In 1988 wordt de Chileense dictator Pinochet door de Verenigde Naties verplicht tot het houden van een landelijk referendum. Met een simpel 'ja' of 'nee' zal de bevolking beslissen over het voortbestaan van het regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks vijftien minuten zendtijd op de nationale televisie om hun boodschap over te brengen. De jonge reclame-hotshot René Saavedra wordt door de oppositie gevraagd om de 'NO' campagne te leiden. De vastberaden Saavedra weet met zijn positieve en kleurrijke campagne de murw geslagen bevolking te mobiliseren in de strijd om de toekomst van hun land.

Presentatie: Katinka Baehr   En na afloop een speciale totalitaire De Balie Draait in het café, met DJ Kim & Joung en cocktails Cuba Libre en Be Lenin.   De Nacht van de Dictatuur is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public.    Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds   .                       Mini-college Bits of Freedom Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom geeft een mini-college over online massasurveillance en/of de mogelijkheden om te kunnen hacken door overheden. Hoe houden overheden je gedrag online in de gaten? En welke informatie wisselen ze uit met andere overheden? Mini-college Bits of Freedom Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom geeft een mini-college over online massasurveillance en/of de mogelijkheden om te kunnen hacken door overheden. Hoe houden overheden je gedrag online in de gaten? En welke informatie wisselen ze uit met andere overheden?