TV NL EN

Natural Born KNILLERS

DUUR
90 minuten


Live uitzending
vanaf ± 20:00 uur + Live op televisie: SALTO 1 (UPC kabel Amsterdam e.o.) Gemist? De VIDEO staat na enkele uren online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. – SALTO zendt de komende dagen ook herhalingen uit van dit programma. Op 3 mei organiseert De Balie traditiegetrouw in samenwerking met Theater Na De Dam het Gesprek Voor De Dam. Ieder jaar wordt een discussiethema rondom de 4 mei herdenking besproken.

Indische Nederlanders, oftewel Indo’s, zijn Nederlanders met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Hun leven is dus wezenlijk verbonden met de koloniale tijd. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben volgens het NIOD een Indische achtergrond. Ondanks deze feiten is de kolonisatie van Nederlands-Indië, de gebeurtenissen in Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende politionele acties altijd onderbelicht gebleven in ons collectieve geheugen. Dat ligt aan de complexiteit en relatieve onbekendheid van die geschiedenis, maar ook aan de gevoelige rol die Nederland in deze wereld speelde. Aan de vooravond van de 4e mei bespreken we de geschiedenis van Nederlands-Indië eens zonder voorbehoud. De rol van het KNIL, dat bestond uit veelal Nederlandse verzetshelden die in Indië opeens aan de verkeerde kant van het verhaal stonden, staat hierbij centraal. Hoe gaan volgende generaties Indo's en Nederlanders om met het verleden van hun ouders en grootouders daar? Is er ook hier sprake van een oorlogstrauma? Moet de Nederlandse staat meer doen om de pijn van die tijd te verzachten?
Met: o.a. Ellen Deckwitz (dichter, schrijver), Hans Goedkoop (historicus, literatuurcriticus), Herman Keppy (journalist). Redactie De Balie: Sarah Sluimer Aanbevolen literatuur:
      Pendek
auteur: Herman Keppy In Pendek laat Keppy Indische en vooral Molukse Nederlanders aan het woord met verrassende, vaak pijnlijke en steeds roerende verhalen die tot een eeuw teruggaan en cruciale momenten in hun levensgeschiedenis betreffen: scholing in Indië…lees meer Bestel dit boek 
        De steen vreest mij
auteur: Ellen Deckwitz De steen vreest mij volgt een familie die zich langzamerhand terug trekt uit het bestaan. Met humor en precisie legt Deckwitz verbanden bloot waar we zelf niet voor kiezen maar die ontstaan door zwijgend naast elkaar te ontbijten… lees meer Bestel dit boek