TV NL EN

Nederland Feestjesland

DUUR
135 minuten

Een programma over de toenemende neiging van de massa om verontwaardiging, vreugde en verdriet gezamenlijk te dragen. Over korte hypes, brood en spelen en onze wil alles persoonlijk en beheersbaar te maken. Kom, maar laat je sexy pumps thuis en kom op lekkere platte schoenen!

Iedere gebeurtenis kan in Nederland aanleiding zijn voor een feestje: voetballuh, de kroning van onze koning, de scheiding van twee B-sterren, een bijna dode bultrug, een helemaal dode BN’er, twee verdwenen jongetjes… Positief of negatief, komkommer of kwel, irrelevant, oninteressant en zinloos; het maakt ons niet uit, we willen het samen beleven. Waar komt ons verlangen naar de samen gedragen, vaak onbeheersbare emotie, toch vandaan? Maakt de aanleiding ons eigenlijk nog iets uit, of eten we wat de pot schaft? Welke rol spelen de media in het instigeren en opkloppen van die volkswoede of -vreugde?
  Nederland Feestjesland!
'Plots ziet het overal zwart van de mensen en komen er steeds meer bij, alsof de straten maar één richting kennen. De meerderheid weet niet wat er is gebeurd, maar ze haast zich naar de plaats waar de meeste anderen zijn.’ – uit ‘Massa en macht’ van Elias Canetti.

Kaarsjes voor het raam, meelopen in de stoet, rouwbanden, oranje onesies, zoeken naar lichamen, medestanders, irrelevante quotes en raunchy details tot je scheel ziet. Ieder nieuwsfeit aangrijpen om je op te pompen en mee te laten sleuren in de vaart der volkeren. Urenlang met je collega's bij het koffiezetapparaat praten over de chocoladeletterkoppen in de krant. Alles om je maar niet aan de sleur over te geven. ‘Ik was erbij’, ‘Wist je dat’ en 'Dit had nooit mogen gebeuren' als terugkerende mantra’s, terwijl we weten dat we het overmorgen weer vergeten zijn. Op naar de volgende rel, in HOOFDLETTERS op teletekst.   Over de workshop van theatergroep Schwalbe Tijdens de workshop probeert Schwalbe verschillende ideeën op basis van hun nieuwe voorstelling Schwalbe zoekt massa uit. We gaan een beetje zweten, we gaan op in de massa, we gaan samen iets aan. De workshop is een kennismaking met de leden van Schwalbe en hun werkwijze.

Let op: gemakkelijk zittende kleding is gewenst. Dus laat je pumps thuis en doe lekker platte schoenen aan.