TV NL EN

NTF Pro: Theaterdakenrevolutie – verduurzaming in het theater

Guy Gypens gaf als artistiek leider van het Kaaitheater tien jaar lang het Burning Ice Festival vorm. Daarin zette hij het thema van de klimaatcrisis in de podiumkunsten sterk op de agenda. Tijdens het NTF reflecteert hij op de verhouding tussen de podiumkunst en de sociaal-ecologische crisis naar aanleiding van ‘Waar kunnen we landen?’ van Bruno Latour.

Georganiseerd door

1. WAAR KUNNEN WE LANDEN?

Guy Gypens gaf als artistiek leider van het Kaaitheater tien jaar lang het Burning Ice Festival vorm. Daarin zette hij het thema van de klimaatcrisis in de podiumkunsten sterk op de agenda. Tijdens het Nederlands Theater Festival reflecteert hij op de verhouding tussen de podiumkunst en de sociaal-ecologische crisis naar aanleiding van Waar kunnen we landen? van Bruno Latour. Deze tekst vormt een van de meest scherpe analyses van onze tijd. Latour geeft een nieuwe blik vorm waarin we klimaatverandering, populisme, Trump en de ecologische beweging kunnen zien. Hij introduceert ‘het Aardse’ als tegenpool van de klimaat-ontkennende politiek van Trump en consorten.

Gypens, die Latour in november 2018 interviewde, gaat met deze tekst in de hand een briefwisseling aan met enkele compagnons de route. Hoe kunnen kunstenaars en kunstinstellingen zich verhouden tot de klimaatcrisis? Moeten de schouwburgen zich radicaal vernieuwen in deze tijd?

2. THEATERDAKENREVOLUTIE

Theaterdaken zijn groot, laten we ze vol zonnepanelen leggen! Drie daken-pioniers vertellen over hun aanpak.

De Meervaart
De Meervaart in Amsterdam loopt voorop in de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Directeur Yassine Boussaid vertelt over de manier waarop zijn theater het aanpakt.

Hoe krijgen we de rest van de Nederlandse theaters mee met deze tijd?
Roebyem Anders gaf de schooldakenrevolutie vorm, waarin in korte tijd 1000 scholen overschakelden op zonne-energie. Ze geeft hierover een korte presentatie.

De Zoncoalitie
Alex Muhring van de Zoncoalitie helpt instellingen met op maat gemaakt advies over zonne-energie en helpt met het aanvragen van de benodigde subsidies. De Zoncoalitie maakt de overstap naar duurzaam makkelijk en aantrekkelijk. Hij maakt aan de hand van een aantal praktische voorbeelden de do’s en don’ts van verduurzaming inzichtelijk.