TV NL EN

>LIVE: Ode aan Oleg Sentsov, winnaar Sacharovprijs 2018

Op 12 december zou Oleg Sentsov de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken, die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt in ontvangst moeten nemen. Sentsov kan zelf niet naar Straatsburg afreizen omdat hij een gevangenisstraf uitzit in Siberië. In 2015 werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf

Programmamaker

Live uitzending vanaf 17:30 uur

ook via:  live.debalie.nl

Op 12 december zou Oleg Sentsov de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken, die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt in ontvangst moeten nemen. Sentsov kan zelf niet naar Straatsburg afreizen omdat hij een gevangenisstraf uitzit in Siberië. In 2015 werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, en sinds 2017 verblijft Sentsov in de strafkolonie nr.8 te Labytnangi.

 

De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani lichtte de toekenning met deze woorden toe: ‘Door zijn moed en volharding, en met gevaar voor eigen leven, is regisseur Oleg Sentsov uitgegroeid tot een symbool voor de strijd om politieke gevangen hun vrijheid terug te geven, zowel in Rusland als in de rest van de wereld. Door hem de Sacharovprijs toe te kennen, spreekt het Europees Parlement zijn steun uit voor hem en verklaart zich solidair met zijn streven. Wij vragen dan ook zijn onmiddellijke vrijlating. Zijn strijd herinnert ons aan onze plicht om de mensenrechten te verdedigen, onder alle omstandigheden en eender waar die geschonden worden’.

Op de dag dat Oleg Sentsov de Sacharovprijs in ontvangst had moeten kunnen nemen, staat een aantal dichters, schrijvers en vertalers stil bij zijn lot. Deze avond eren we Oleg Sentsov met poëzie van Osip Mandelstam, Anna Achmatova en anderen.

  • Osip Mandelstam (1891 – 1938) werd in 1934 gearresteerd vanwege het gedicht “De Heerser” dat Stalin als een persoonlijke belediging opvatte. Hij is om zijn werk verbannen en later ook in Siberië gevangen gezet.
  • Anna Achmatova (1889 – 1966) werd geschaduwd en afgeluisterd door de Sovjetoverheid tot ze uiteindelijk in 1946 uit de Schrijversbond werd gezet. Haar zoon werd in 1938 gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar werkkamp.
  • Haye Koningsveld spreekt met Laura Starink over de politieke situatie in Oekraïne en Rusland, en schetst de context waarin Oleg Sentsov werkte.

Met medewerking van: Joost Baars, Nina Targan Mouravi, Vonne van der Meer en Sytske Sötemann.

Dit is een avond op initiatief van PEN Spreekt. Na de eerste PEN Spreekt avond ‘Turkse schrijvers in ballingschap’ nu een eerbetoon aan filmmaker Oleg Sentsov.