TV NL EN

Wethouder Ivens in Onder Amsterdammers

In de talkshow ‘Onder Amsterdammers’ praten we met wethouder Ivens en Amsterdamse hoofdrolspelers over de woningnood in onze hoofdstad.

Programmamaker
Wethouder Laurens Ivens wil bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Maar voor wie bouw je deze woningen? En wat voor wijken willen we? In de talkshow ‘Onder Amsterdammers’ praten we met wethouder Ivens en Amsterdamse hoofdrolspelers over de woningnood in onze hoofdstad. Met scherpe gesprekken over nieuws uit onze stad, het Amsterdamse woondossier en ruimte voor uw vragen.

Wethouder Laurens Ivens (Bouwen, Wonen, Openbare Ruimte, SP) is onze hoofdgast. Op welke thema’s wil hij het verschil maken? Voor welke dilemma’s staat hij als bestuurder? En hoe wil hij de nieuwe wijken van de stad vormgeven?

https://vimeo.com/307086555

Hij gaat in gesprek met:

  • Fotograaf Lisa Maatjens was de wanhoop nabij toen ze in maart dit jaar op zoek moest naar een nieuw huis. Ze zwierf een jaar lang van plek naar plek, sliep een tijd op een camping, tot ze uiteindelijk iets vond. Over haar zoektocht maakte ze een foto-expositie Thuisloos. Haar situatie staat voor een groter verhaal, vindt ze: “Zo veel anderen, vooral als ze tussen de 25 en 35 jaar zijn, komen nergens.”
  • Hoogleraar woonbeleid en woningmarkt Marja Elsinga (TU Delft). In haar onderzoeken richt zij zich op betaalbare huisvesting in een snel veranderende samenleving.
  • Directievoorzitter van De Key Leon Bobbe geeft aan dat woningverkoop noodzakelijk is, om meer te bouwen en om huizen te verbeteren. Corporaties hebben dan volgens Bobbe wél hulp nodig van gemeente en rijk.

En verder:

  • Voorzitter van AmsterdamWoont Niek Verveen neemt ons mee in de nieuwbouwprojecten van komend jaar waar je zeker op moet letten.
  • Unieke beelden uit het rijke Amsterdamse AT5-archief én een actuele AT5-reportage over wonen in de stad. Deze maand gaat de reportage over bouwen tegen eenzaamheid. AT5 kijkt hoe er in (senioren-)complexen wordt nagedacht over het ontmoeten van andere bewoners.
  • Woordkunstenaar Sjaan Flikweert sluit de avond af met een speciaal voor deze avond gemaakte spoken word.

Heb je vragen voor de wethouder? Stuur ze vooraf op naar OnderAmsterdammers@DeBalie.nl

Sprekers

Laurens IvensWethouder Bouwen en Wonen
Marja ElsingaHoogleraar woonbeleid en woningmarkt
Leon BobbeDirectievoorzitter De Key
Lisa MaatjensFotograaf
Niek VerveenVoorzitter Amsterdam Woont
Sjaan Flikweert Woordkunstenaar
Vragen voor de wethouder? Stuur ze vooraf op naar OnderAmsterdammers@DeBalie.nl.

Onder Amsterdammers

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Met in de eerste aflevering op 18 december Laurens Ivens, op 22 januari wethouder Rutger Groot Wassink en op 25 februari wethouder Sharon Dijksma.