TV NL EN

Onder Amsterdammers: Wethouder Marjolein Moorman

Van het tegengaan van schulden en armoede bij gezinnen tot het bijbouwen van basisscholen: in Onder Amsterdammers bevragen we wethouder Marjolein Moorman over de visie achter haar armoede- en onderwijsagenda.

Programmamaker en presentator
Taal
Nederlands

Ook livestreams via live.debalie.nl, facebook.com/debalie en ook live op tv via At5

Verschillende kinderen in de stad hebben verschillende kansen constateert wethouder Marjolein Moorman. Maar hoe maakbaar zijn kansen? En aan welke knoppen moet je als wethouder juist wel of juist niet draaien?  Van het tegengaan van schulden en armoede bij gezinnen tot het bijbouwen van basisscholen, onderadvisering en de discussie over categorale en brede scholen: in Onder Amsterdammers bevragen we Moorman over de visie achter haar armoede- en onderwijsagenda. Want kansengelijkheid gaat over armoede én onderwijs.

De onafhankelijke politieke avond met scherpe gesprekken over nieuws uit onze stad, de dossiers van de wethouder, beeldmateriaal van AT5 en ruimte voor uw vragen.

Met o.a:
Niet over, maar met de leerlingen. Vanavond hebben drie middelbare scholieren van het Ir. Lely Lyceum uit Zuidoost de macht. Als jongerenpanel mogen zij elk gesprek onderbreken als ze vinden dat de stem van de leerling gehoord moet worden. Want wie weet er beter hoe het met het Amsterdams onderwijs gesteld is?
– Het stadsbestuur wil meer inzetten op brede scholen. Maar wat betekent dat voor categoraal onderwijs? Een gesprek over brede scholen en categoraal onderwijs met Moorman en directeur van het Vossius Jan van Muilekom.
– We praten met lector Louise Elffers (HvA) over haar boek De Bijlesgeneratie. Vanuit haar onderzoek constateert zij dat leerlingen en hun ouders strijden om zo hoog mogelijk te komen in het onderwijs en dat er daardoor een markt van schaduwonderwijs is ontstaan, die sommige leerlingen beter bedient dan anderen. Elffers is universitair docent Onderwijswetenschappen aan de UvA en lector Kansrijke Schoolloopbanen aan de HvA.
Mirre Stallen is senior onderzoeker aan het lectoraat Armoede-interventies bij de HvA. Wat doet armoede met een kinderbrein? En waar kun je als gemeente sturen om kinderen in het primair onderwijs óók financieel evenveel kansen te geven?
Abdelhamid Idrissi is oprichter van Studiezalen, een plek waar jongeren uit primair en voortgezet onderwijs kosteloos in alle rust kunnen studeren. Zelf groeide Abdelhamid Idrissi in een klein en rustig gezin op met voldoende aandacht, maar hij zag al snel dat dit voor veel kinderen niet het geval was. Schulden, armoede en gezondheidsproblemen komen veel voor in ‘zijn’ wijk Geuzenveld in Amsterdam, waardoor school en eigen ontwikkeling voor veel opgroeiende kinderen op de tweede plaats komen.
– Middelbare schooldocent Erik Ex staat meer dan 10 jaar voor de klas in afwisselend Zeist, Culemborg en nu Amsterdam. In het schooljaar 2017 – 2018 maakte hij samen met zijn broer Luuk de onderwijsreis ‘De Edyssee’ van Finland tot Singapore en deed daar verslag van voor De Volkskrant en Radio 1. Hoe kijkt hij naar kansengelijkheid op de middelbare school?
– Woordkunstenaar Joost van Kersbergen sluit de avond af met een speciaal voor deze avond uitgekozen stuk.

Houd de site in de gaten voor de definitieve line-up! Heb je vragen voor de wethouder? Mail ze naar OnderAmsterdammers@DeBalie.nl.

Dit programma is gratis toegankelijk voor Stadspashouders!

Deze video staat ook op:
vimeo.com/debalie/moorman
youtu.be/2AfRy0pAYN0
facebook.com/debalie/…

 


Onder Amsterdammers

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Onder Amsterdammers is dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam. Zo spraken we al met Laurens Ivens en Rutger Groot Wassink. We vervolgen we de reeks op 25 april met Touria Meliani.

Speakers

Marjolein MoormanWethouder Onderwijs, Armoede en Schuldhulpverlening
Jan van MuilekomRector Vossius Gymnasium
Abdelhamid IdrissiOprichter Studiezalen, Amsterdammer van het jaar
Louise ElffersUniversitair docent Onderwijswetenschappen aan de UvA en lector Kansrijke Schoolloopbanen aan de HvA. schrijver ‘De Bijlesgeneratie’.
Mirre StallenSenior onderzoeker Lectoraat Armoede Interventies HvA
Lees ook:Onderwijskundige Louise Elffers: ‘Het is niet gek dat ouders alles overhebben voor een havo- of vwo-diploma’
Leerlingen Ir. Lely LyceumDrie leerlingen van het Ir. Lely Lyceum hebben de macht! Zij mogen elk moment ingrijpen om hún verhaal te vertellen.
Joost van KersbergenWoordkunstenaar
Erik ExDocent geschiedenis Middelbare School, reisde van Singapore tot Finland voor zijn Edyssee.