TV NL EN

Onder Amsterdammers: Wethouder Sharon Dijksma

Van Uber tot uitbreidingen in het OV. In Onder Amsterdammers praten we met wethouder Sharon Dijksma en Amsterdamse hoofdrolspelers over haar verkeer- en vervoersagenda

Programmamaker en presentator
Taal
Nederlands

Ook live via At5 en live.debalie.nl en facebook.com/debalie

Haar verhuizing van politiek Den Haag naar het college van Amsterdam was één van de opvallendste politieke moves van vorig jaar. Maar na haar Haagse carrière staat wethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit Sharon Dijksma voor een grote uitdaging. Terwijl de stad hard doorgroeit wil Dijksma Amsterdam leefbaar en toegankelijk houden. Of het nu om parkeertarieven, de autoluwe stad, UBER of de uitbreiding van het OV gaat: er zullen belangrijke keuzes worden gemaakt. In Onder Amsterdammers ondervragen we de wethouder over dilemma’s waar ze de komende jaren voor komt te staan.

Een avond met scherpe gesprekken over nieuws uit onze stad, de dossiers van de wethouder, uniek beeldmateriaal van AT5 en ruimte voor uw vragen.

Dijksma gaat o.a. in gesprek met:

TAFEL 1: De Nieuwe Spelers

  • Journalist en schrijver Jeroen van Bergeijk liet zich omscholen tot taxichauffeur voor Uber. In het boek Uberleven (2018) beschrijft hij de soms schokkende werkomstandigheden die hij tegenkwam. Welke houding adviseert hij het stadsbestuur ten opzichte van het bedrijf én andere nieuwe spelers op de wegen?
  • Erik Rutten is CFO van Snappcar, één van de belangrijke nieuwe vervoersbedrijven van de stad. Door het delen van auto’s bespaart SnappCar CO2 en parkeerplaatsen. Hoe kijkt het bedrijf naar huidige ontwikkelingen Amsterdam en wat verwacht Snappcar van de gemeente?

TAFEL 2:

  • Hoogleraar en econoom Coen Teulings is kritisch op plannen van het stadsbestuur. Want wat betekenen keuzes met betrekking tot auto, OV en andere mobiliteit voor ondernemers in de stad?
  • Onderzoeksjournalist, geograaf en schrijver Floor Milikowski schreef de bestseller ‘Van Wie is de Stad’, een boek over de winnaars en verliezers van het succes van Amsterdam. Maar van wie is de stad als het gaat om bereikbaarheid en toegankelijkheid? En kunnen we haar fundamentele vraag ook gebruiken om iets te zeggen over keuzes die Dijksma moet maken?

En verder:

  • Singer-songdichter Mirte Hartland sluit de avond af met een speciaal voor deze avond gekozen stuk.

 

En heb je vragen voor de wethouder? Mail ze naar OnderAmsterdammers@DeBalie.nl.

 

Onder Amsterdammers

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Onder Amsterdammers is dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam. Zo spraken we al met Laurens Ivens en Rutger Groot Wassink en vervolgen we de reeks op 25 maart met Marjolein Moorman en op 25 april met Touria Meliani.

Speakers

Sharon DijksmaWethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit
Coen TeulingsEconoom & columnist
Floor MilikowskiOnderzoeksjournalist, geograaf, planoloog, schrijver ‘Van wie is de stad?’
Jeroen van BergeijkJournalist, schrijver van ‘Uberleven’
Erik RuttenCFO Snappcar
Mirte HartlandSinger-songdichter