TV NL EN

Onze man in Irak: Eric Strating

Met de Nederlandse Ambassadeur in Irak, Eric Strating, spreken we over de grootste uitdagingen van het land op dit moment.

PROGRAMMAMAKER
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Irak kent een stormachtige geschiedenis. Met de Nederlandse Ambassadeur in Irak, Eric Strating, spreken we over de grootste uitdagingen van het land op dit moment en de rol die Nederland kan spelen. Hoe verhoudt Irak zich tot de regio, op welke gebieden is Nederland actief, en waarom?

Na jarenlang dictatoriaal bewind van Saddam Hoessein, de Irak-Iranoorlog, de Golfoorlog, en de invasie van Irak in 2003 werd het land in 2014 geteisterd door de opkomst van IS. Op het hoogtepunt van terreur waren meer dan 3 miljoen mensen ontheemd en velen getroffen door de gruwelijke praktijken van IS, in het bijzonder de Yezidi-gemeenschap in Noord-Irak. De afgelopen jaren heeft Irak samen met de internationale gemeenschap met succes IS militair verslagen en veel stappen gezet in de stabilisatie van bevrijde gebieden.

Tegelijkertijd zijn de uitdagingen, van humanitair tot economisch en bestuurlijk, nog steeds immens. Sinds oktober vinden er dan ook grootschalige demonstraties plaats in het land. De betogers eisen onder andere meer werk, een betere overheid en een einde aan de corruptie in het land. (Op de demonstraties is de afgelopen weken met veel geweld gereageerd en inmiddels is het kabinet demissionair). Moeten deze laatste ontwikkelingen worden gezien als een momentum voor verandering of een teken van terugval?

Sprekers

Eric Strating werkt sinds 1994 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en is werkzaam geweest in Buenos Aires, Quito, Peking en Canberra en o.a. op de afdelingen Latijns-Amerika en Veiligheids- en Defensiebeleid in Den Haag. Van 2016 tot 2018 was hij ambassadeur in Libië en hij is nu de Nederlandse ambassadeur in Irak.

Laila al-Zwaini is arabist en jurist van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en rechtsstaatopbouw, en reist sindsdien veelvuldig naar het Midden-Oosten. Recentelijk verbleef ze in Afghanistan als staflid van de Verenigde Naties. Laila is gespecialiseerd in thema’s als sharia, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten.

Shapol Majid is geboren en opgegroeid in Suleimaniya, Irak, en woont al meer dan haar halve leven in Nederland. Sinds een aantal jaar runt ze haar eigen onderneming in lingerie in Suleimaniya.

Onze Man / Vrouw in…
Dit programma is onderdeel van de serie Onze Man / Vrouw in…. Een serie die we maken in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin een Nederlandse ambassadeur wordt uitgenodigd om zijn of haar ervaring te delen. In vorige afleveringen waren de ambassadeurs uit Jemen, Marokko, Iran, en Jordanië te gast.

 

Sprekers

Eric StratingAmbassadeur Irak
Laila al-ZwainiArabist en jurist, Nederlands-Irakees
Shapol MajidOndernemer bij Khanem Fashion