TV NL EN

Onze man in Zuid-Afrika: Han Peters

Ambassadeur Han Peters in gesprek met Mpho Tutu van Furth

Programmamaker
Let op: bij dit programma is de voertaal Engels
Nederland en Zuid-Afrika delen een lange, bewogen geschiedenis met elkaar. Met de Nederlandse ambassadeur in Pretoria Han Peters, en Anglicaans priester en dochter van bisschop Desmond Tutu Mpho Tutu van Furth spreken we over de uitdagingen van het land op dit moment, en de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika.

Let op: Han Peters is wegens reisrestricties digitaal aanwezig, Mpho Tutu van Furth is live aanwezig in de zaal.

Sprekers

Han Peters was eerder ambassadeur in Brazilië en Afghanistan, en werkt al sinds het jaar 2000 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is sinds 2018 de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika.

Mpho Tutu van Furth werd in 2004 tot priester gewijd. In 2011 keerde ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze tot 2016 directeur was van de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation, die zich inzet voor vrede, sociale rechtvaardigheid en verzoening vanuit de filosofie van haar ouders. De Zuid-Afrikaanse anglicaanse kerk laat, zoals de meeste anglicaanse kerkprovincies, vrouwen toe tot het priesterambt, maar een homohuwelijk bleek een brug te ver. Nadat Tutu in 2015 in Nederland trouwde, dwong de kerk haar het priesterambt neer te leggen. 

Onze Man / Vrouw in…

Dit programma is onderdeel van de serie Onze Man / Vrouw in… Een serie die we maken in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin een Nederlandse ambassadeur wordt uitgenodigd om zijn of haar ervaring te delen. In vorige afleveringen waren de ambassadeurs uit Jemen, Marokko, Iran, Irak, Jordanië, en Egypte te gast.

Sprekers

Han Peters Nederlandse ambassadeur in Pretoria
Mpho Tutu van FurthAnglicaans priester
Aldith HunkarModerator