TV NL EN

Onze toekomst in handen van de glastuinbouw

programmamaker
Programmamaker
Merlijn Geurts
David Attenborough wijst aan het eind van zijn Netflixdocumentaire A Life on Our Planet (2020) Nederland aan als het beloofde land. In ons kleine landje hebben we het voor elkaar gekregen om meer voedsel te halen uit een stukje grond dan waar dan ook ter wereld. Volgens Attenborough is deze efficiënte manier van grondgebruik één van de uitwegen uit de klimaatcrisis en een oplossing om miljarden mensen te blijven voeden. Ecoloog en voedseljournalist Thomas Oudman is kritisch en noemt deze manier juist een route naar een vernietiging van onze planeet.

Hoe zit het precies? Oudman gaat in debat met Stijn Baan van glastuinbouwbedrijf Koppert Cress over de positie van de Nederlandse glastuinbouw in de wereldwijde voedselindustrie. Is het Nederlandse Westland de oplossing voor het duurzaam voeden van 10 miljard mensen in 2050, of juist een verdere aanjager van verlies van biodiversiteit een verhitting van onze aarde?

In de glastuinbouwindustrie werd zowel de film van Attenborough en het kritische stuk van Oudman met fronzende wenkbrauwen bekeken. Wat Attenborough laat zien is niet de gehele afspiegeling van onze industrie, maar wat Oudman schetst is ook al achterhaald, zegt Stijn Baan.

Biogeograaf Sietze Norder bekeek de documentaire en zag Attenborough een grens trekken tussen wilde natuur en de wereld waarin mensen leven. Hij geeft een inleiding op het debat door de argumenten van Attenborough in context te zetten.

Sprekers

Stijn BaanKoppert Cress
Thomas OudmanWetenschapsjournalist De Correspondent
Sietze NorderBiogeograaf