TV NL EN

Onze vrouw in Jemen: Irma van Dueren

Hoe is het om je ambassade te moeten sluiten? Kun je wel op afstand ambassadeur zijn? We spreken met de ambassadeur Irma van Dueren.

De Nederlandse ambassade in Jemen is op dit moment tijdelijk gesloten. De diplomatieke staf uit Sana’a moest geëvacueerd worden naar Nederland, maar dat betekent niet dat het werk ook ophoudt.Ambassadeur Irma van Dueren pendelt nu heen en weer tussen drie locaties om haar werk als ambassadeur voort te zetten: Den Haag, Sana’a en Riyad. Hoe is het om je ambassade te moeten sluiten? Kun je wel op afstand ambassadeur zijn? We spreken met Irma over het land waar bijna geen journalisten meer zijn, waar de grenzen op slot zitten en de bevolking dringend hulp nodig heeft.

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. Wat begon als een burgeroorlog is uitgegroeid tot een internationaal strijdtoneel. Zo zijn Westerse landen betrokken bij het leveren van oorlogsgoederen. Met Irma van Dueren praten we over haar werk als ambassadeur en over de rol van Nederland in Jemen. Nederland heeft een 40-jarige relatie met Jemen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, en beschikt daardoor over veel kennis van het land. Welke rol speelt Nederland bij het zoeken naar beëindiging van het conflict? Niet alleen door het leveren van humanitaire hulp, maar ook door ondersteuning van het politieke proces?

Dit programma is onderdeel van de reeks Onze Man/Vrouw in.., een serie in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin telkens de ervaringen van een Nederlandse Ambassadeur in een land uit de MENA-regio centraal staan. In eerdere edities verschenen de ambassadeur in Iran, Susanna Terstal, en de ambassadeur in Marokko, Désirée Bonis.

Moderator: Eelco Bosch van Rosenthal

Speakers

Irma van DuerenNederlandse Ambassadeur in Jemen
Eelco Bosch van RosenthalJournalist NOS

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats