TV NL EN

(On)zichtbaar gemengd: LovingDay.NL 2014

DUUR
180 minuten


Live uitzending
vanaf ± 20:00 UUR Gemist? De VIDEO staat na enkele uren online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. – Avondprogramma. De voertaal van dit programma is Nederlands –   In Nederland zijn er steeds meer etnisch gemengde gezinnen, en worden steeds meer kinderen van gemengde komaf geboren. Voor de viering van Loving Day 2014, met als thema ‘(On)zichtbaar gemengd’, heeft O&S Amsterdam onderzocht hoeveel gemengde huwelijken er in de stad worden gesloten en hoeveel Amsterdammers van gemengde komaf zijn. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de in Amsterdam gesloten huwelijken gemengd is, dus gesloten tussen partners van verschillende herkomstgroepen. Ook blijkt dat 37% van de Amsterdamse kinderen van 0 tot 12 jaar van gemengde komaf is, dus geboren uit ouders met een verschillend geboorteland. In 1995 was dat percentage nog 30%. Vreemd genoeg vinden we deze groei van ‘gemengdheid’ niet terug in beleid en beeldvorming over de Nederlandse samenleving en identiteit. Het beeld van Nederland als witte samenleving waarin kleur een uitzondering vormt, blijkt hardnekkig. Op Loving Day worden etnisch gemengde stellen, gezinnen en individuen in de spotlight gezet door middel van debat en film. Loving Day is een initiatief van Stichting LovingDay.NL, in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en De Balie en geïnspireerd op het Amerikaanse initiatief Loving Day; de jaarlijkse viering van de ongrondwettig verklaring van interraciale huwelijksverboden in Amerika op 12 juni 1967.
  Middagprogramma | 14:00- 17:00 uur
Avondprogramma | 20:00 -23:00 uur
In de avond staat de persoonlijke ervaring van het hebben van een gemengde relatie en of een gemengde identiteit centraal. Aan de hand van columns en korte verhalen van Anousha Nzume, Reggie Baay, Nazmiye Oral en Soundos el Ahmadi, een optreden van Shishani Vranckx en fragmenten uit de film Colour Bar van de Vlaams-Congolese filmmaker Roland Gunst gaan we in gesprek over de invloed van (on)zichtbaarheid van etnische gemengdheid op het dagelijks leven en de ontwikkeling van een eigen identiteit. De avond wordt gepresenteerd door Tarik Yousif. Colour Bar wordt op 15 juni getoond in De Balie cinema. Een kaartje voor LovingDay.nl 2014 verschaft gratis toegang tot de film. >> meer info De programma's zijn apart te bezoeken, maar u kunt ook een combiticket aanschaffen voor beide programma's.
Over LovingDay.NL
Stichting LovingDay.NL is een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen in Nederland. Jaarlijks op 12 juni worden de kwesties en vragen verkend waarmee gemengde relaties en gezinnen tegenwoordig te maken hebben. LovingDay.NL is geïnspireerd op het Amerikaanse initiatief Lovingday; de jaarlijkse viering van de ongrondwettig verklaring van interraciale huwelijksverboden in Amerika op 12 juni 1967. De zaak was destijds aangespannen door de gemengde familie Mildred en Richard Loving. What’s in a name…
              Partners