TV NL EN

Oorlogspijn Verjaart Niet

Veroordeling en verantwoordelijkheid van gepleegde oorlogsmisdaden door het Nederlandse leger tussen 1945 en 1950 is lange tijd ontweken. In De Balie gaan we in gesprek over hoe Nederland haar verantwoordelijkheid kan nemen voor deze gebeurtenissen en wat dat betekent voor nabestaanden.

Georganiseerd door:
De Balie Academie
moderator
Lennart Booij

Recent onderzoek scheen licht op een juridische constructie die veroordeling van Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië verhinderde. Nog altijd zijn Indonesische nabestaanden aan het strijden voor erkenning, gerechtigheid en herstel. Tijd om aandacht te besteden aan hoe Nederland haar verantwoordelijkheid kan nemen voor de gebeurtenissen tussen 1945 en 1949. Hoe leeft deze geschiedenis nog, en wat is er nodig voor de nabestaanden?

Dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Indonesië door het Nederlandse leger is al langer bekend, maar veroordeling en verantwoordelijkheid is lange tijd ontweken. Wat is er nodig voor herstel? En wat is het belang van erkenning? Vanavond zal onderzoeksjournalist Maurice Swirc vertellen over deze politieke en juridische doofpot, en bespreken we wat recente zaken van Indonesische nabestaanden tegen de Nederlandse staat teweeg hebben gebracht met advocaat professor Liesbeth Zegveld en voorzitter van Comité Ereschulden Jeffry Pondaag. Onderzoeker Yvonne Rieger-Rompas sprak met slachtoffers en nabestaanden in Indonesië en zal vertellen over hun ervaringen en haar onderzoek.

Yvonne Rieger-Rompas zal in het Indonesisch voordragen. Haar lezing zal ter plekke worden vertaald.

Sprekers

Professor Liesbeth Zegveld is mensenrechtenadvocaat bij Prakken d’Oliveira waar zij is gespecialiseerd in aansprakelijkheid bij mensenrechtenschendingen. Daarnaast is zij hoogleraar War Reparations aan de Amsterdam Centre for Intenational Law. Ze richtte de Nuhanovic Foundation op, die oorlogsslachtoffers juridisch bijstaat. Sinds 2006 staat ze nabestaanden en slachtoffers van executies, marteling en verkrachting in Indonesië bij. In 2011 kreeg zij de Clara Meijer-Wichmann Penning voor haar inzet voor de verdediging van de rechten van de mens. En in 2016 de onderscheiding voor meest gewaardeerde advocaat.

Maurice Swirc is onderzoeksjournalist. Als jurist is hij gespecialiseerd in mensenrechten en staats- en bestuursrecht. In de Groene Amsterdammer publiceerde hij recentelijk twee artikelen over de juridische doofpot waarin de Indische oorlogsmisdaden zijn verdwenen. Momenteel werkt hij aan een boek over hetzelfde onderwerp.

Jeffry Pondaag is voorzitter van stichting Comité Nederlandse Ereschulden. Jarenlang zet hij zich met deze stichting in voor de belangen van nabestaanden van Indonesische slachtoffers van oorlogsmisdaden door Nederlandse militairen en de belangen van Indonesië weigeraars die vier tot zeven jaar gevangenisstraf kregen. Sinds 2006 hebben zij meerdere rechtszaken aangespannen tegen de Nederlandse staat waaronder de zaak-Rawagede. In deze zaken strijden zij voor erkenning van aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor gepleegde oorlogsmisdaden.

Yvonne Rieger-Rompas is onderzoeker. Ze is onder meer werkzaam voor Comité Nederlandse Ereschulden. In deze hoedanigheid reisde ze meermaals naar Indonesië om op zoek te gaan en te praten met slachtoffers, getuigen en nabestaanden die tevens konden getuigen in enkele recente rechtszaken.

Dit programma is georganiseerd door De Balie Academie, het interne opleidingstraject van De Balie. Deze avond is gemaakt door Adelheid van Luipen en Margot Straathof.

Sprekers

Liesbeth ZegveldMensenrechtenadvocaat
Jeffry PondaagVoorzitter Comité Nederlandse Ereschulden
Maurice SwircOnderzoeksjournalist
Yvonne Rieger-RompasOnderzoeker