TV NL EN

Opening Leidseplein

Hoe geef je de openbare ruimte vorm?

Programmamaker
Merlijn Geurts
Moderator
Yoeri Albrecht
Na een lange verbouwing en de afronding van de ondergrondse fietsenstalling is het vernieuwde Leidseplein een feit. Met de kunstenaars en architecten van het Leidseplein gaan we in gesprek over het vormgeven van de openbare ruimte. Hoe combineer je functionaliteit en esthetiek? Hoe doe je recht aan de geschiedenis van het Leidseplein? En wat is de rol van kunst hierin?

Hans van Houwelingen is beeldend kunstenaar. In 1994 ontwierp hij voor het Gartmanplantsoen zijn eerste kunstwerk in de openbare ruimte: Blauw Jan. Op het nieuwe Leidseplein zijn van Houwelingens populaire bronzen hagedissen weer terug, maar bemoeide hij zich ook – aanvankelijk ongevraagd – met het ontwerp van de fietsenstalling.

Fietsenkelders hebben vaak zoiets van: ik zou er zelf liever ook niet zijn. Hoe kun je dan van mensen verwachten dat ze hun fiets er met plezier gaan stallen?

Judith de Leeuw (JDL street art) maakt murals op plekken over de hele wereld. Voor het nieuwe Leidseplein maakte ze een 15-meter hoge muurschildering Diversity in Bureaucracy.

Amsterdam is al heel lang niet meer de vrije stad waar alles kan. Er is nauwelijks ruimte voor jonge kunstenaars

Ruwan Aluvihare is landschapsarchitect en ontwerpt al ruim 30 jaar openbare ruimte in dienst van de Gemeente Amsterdam. Het vernieuwde Leidseplein werd onder zijn leiding rigoureus herschikt. Taxi’s werden verboden, tramhaltes verplaatst en autoroutes omgebogen.

Het Leidseplein is qua vierkante meter groter dan de Dam. (…) In de nieuwe opzet, zijn de zichtlijnen zo aangepakt, dat het hele plein zich opent voor de bezoeker.

Erik Smits is architect bij ZJA, verantwoordelijk voor het ontwerp van de ondergrondse fietsenstalling Leidseplein onder het Kleine-Gartmanplantsoen met plek voor ruim 2000 fietsen..

Een ondergrondse fietsenstalling, midden in het Centrum en op een heel klein perceel. Qua bouwlogistiek was dat natuurlijk een enorme uitdaging.

We openen de avond met een video van een speciaal voor het plein gecreëerde performance: Ángeles. Een creatie van The Jorquera Trinity. Met dansers Rasarani, Victor Swank, Jordan Achiano, Josh Martina en Jelisa van Schijndel.

Sprekers

Hans van HouwelingenBeeldend kunstenaar
Judith de LeeuwJDL street art | (c) foto: Lin Woldendorp
Ruwan AluvihareHoofdontwerper Openbare Ruimte, Gemeente Amsterdam
Erik SmitsArchitect | ZJA