TV NL EN

Operatie Interview: Caroline van der Plas

pRogrammamaker
Merlijn Geurts
pRogrammamaker
Rokhaya Seck
presentator
Martijn de Greve
In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal: Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB).

Ze heeft maar één Kamerzetel, maar is, zeker sinds de stikstofcrisis, een van de meest centrale figuren in het politieke debat. In de kamer evenals op twitter

Een recent profiel van Trouw stelt hoe ze aan de ene kant afstand neemt van de meest extreme protesterende boeren en tegelijkertijd wantrouwen zaait. Ze trekt plannen van het kabinet en de stikstofcijfers in twijfel door landbouworganisaties te citeren die echter vaak door de veevoerindustrie gefinancierd worden.

Haar aanpak werkt. In de peilingen van Ipsos staat BBB virtueel op 12 zetels. Aanhangers van BBB worden gekenmerkt door weinig tot geen vertrouwen in de politiek (Ipsos). Redenen genoeg om haar eens kritisch te bevragen. Waar staat Caroline van der Plas politiek gezien voor? En kan ze de verwachtingen die mensen van haar partij hebben waarmaken?


Caroline van der Plas (Cuijk, 1967) werkte jarenlang als journalist en communicatiemedewerker voor de voedsel- en agro-industrie (o.a. LTO, Pluimveeweb, Nederlands Bond van Varkenshouders).

Ze was lid van het CDA, maar zei haar lidmaatschap op in 2019 toen ze de vereniging BoerBurgerBeweging oprichtte. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2019 haalde ze 1% van de stemmen en kreeg daarmee 1 zetel. 


Operatie Interview

Operatie Interview kende al spannende, spraakmakende en ontroerende edities. Zo werd burgemeester Eberhard van der Laan – tot zijn grote verrassing – ondervraagd door zijn eigen vrouw, ging Sylvana Simons de confrontatie aan met interviewer Wilfred Genee, en bekeerde Hedy d’Ancona topvrouw Neelie Kroes tot het feminisme.

1 gast, 3 geheime interviewers. Wie heeft de kunst van het interviewen het meest onder de knie?