TV NL EN

Operatie Interview: Derk Sauer

presentator
Martijn de Greve
programmamaker
Merlijn Geurts
programmamaker
Rokhaya Seck
In de programmareeks Operatie Interview ontleden we het vraaggesprek. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal: journalist, uitgever en mediamagnaat Derk Sauer.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en Rusland strenge mediawetten doorvoerde, keerde Derk Sauer noodgedwongen terug naar Nederland na meer dan 30 jaar te hebben gewerkt in Moskou. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd in Moskou? En hoe denkt hij over de toekomst van het land waar hij zo verbonden mee is?

Sauer begon zijn journalistieke carrière als redacteur, correspondent en verslaggever voor verschillende bladen. In 1989 vertrok hij naar Rusland en richtte een uitgeverij op die onder zijn leiding uitgroeit tot een internationaal mediabedrijf. Hij is de oprichter van The Moscow Times, een onafhankelijk Russische nieuwsmedium. Momenteel werkt de redactie deels ondergronds in Moskou en deels vanuit Amsterdam.

Operatie Interview

Operatie Interview kende al spannende, spraakmakende en ontroerende edities. Zo werd burgemeester Eberhard van der Laan – tot zijn grote verrassing – ondervraagd door zijn eigen vrouw, ging Sylvana Simons de confrontatie aan met interviewer Wilfred Genee, en bekeerde Hedy d’Ancona topvrouw Neelie Kroes tot het feminisme.