TV NL EN

Operatie Interview: Lilianne Ploumen

In de programmareeks Operatie Interview ontleden we het vraaggesprek. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor de gast. Ditmaal: PvdA-leider Lilianne Ploumen.

presentator
Martijn de Greve
Programmamaker
Merlijn Geurts
Programmamaker
Rokhaya Seck

Dit programma vindt online plaats, en is geen onderdeel van het Genootschap der Rede.

Het afgelopen jaar kwam Lilianne Ploumen in de schijnwerpers te staan toen zij na het plotselinge vertrek van Lodewijk Asscher de nieuwe leider van de Partij van de Arbeid werd.

Ploumen werd geprezen voor haar vastbeslotenheid om met GroenLinks als één team te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet, maar over die harde eis klonk binnen haar partij ook gemor. Hoe blikt zij zelf terug op een jaar van campagne voeren en onderhandelen? En hoe kijkt ze naar de toekomst, met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht?

Lilianne Ploumen (1962) groeide op in Maastricht als dochter van de melkboer, en was het eerste meisje uit haar familie dat ging studeren. De feministe met een zachte G en activistische inborst was vijftien jaar lang directeur van ontwikkelingsorganisaties zoals Mama Cash en Cordaid, voordat ze in 2007 de politiek binnenwandelde. Als minister initieerde ze in 2017 SheDecides, een internationaal fonds voor veilige abortus, waarvoor zij de de Aletta Jacobsprijs ontving. In maart 2017 leed de PvdA een historische verkiezingsnederlaag, maar Ploumen kwam dankzij voorkeursstemmen toch nipt in de Kamer. Begin dit jaar werd zij de de nieuwe lijsttrekker van de partij.

Operatie Interview

In het maandelijkse programma Operatie Interview wordt het vraaggesprek ontleed. Eén gast en drie vlijmscherpe interviewers. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor de gast. Het publiek weet naar welke antwoorden de interviewers vissen; de hoofdgast niet. Lukt het de interviewers om binnen de tijd onthullende antwoorden te ontlokken of de hoofdgast tot tranen te roeren? Wie heeft de ‘kunst van het interviewen’ volledig onder de knie?

Operatie Interview kende al spannende, spraakmakende en ontroerende interviews. Zo werd burgemeester Eberhard van der Laan – tot zijn grote verrassing – ondervraagd door zijn eigen vrouw, ging Sylvana Simons de confrontatie aan met interviewer Wilfred Genee, en bekeerde Hedy d’Ancona topvrouw Neelie Kroes tot het feminisme.