TV NL EN

Over de coma van Belarus, met Sasja Filipenko

in english
Programmamaker
Joline Vermeulen
Moderator
Ianthe Mosselman

(English below)

In 2016 won de Belarussische schrijver Sasja Filipenko de Russische literatuurprijs ‘Roesskaja Premija’ voor zijn in 2014 verschenen roman De ex-zoon. Hij kon toen nog niet weten dat het boek, over een jongen die in opstand komt tegen zijn regering nadat hij is ontwaakt uit een coma, in 2020 een centrale rol zou spelen tijdens de protesten tegen de Belarussische president Loekasjenko. Deze ochtend is Filipenko te gast in De Balie.

Vanwege het boek, en Filipenko’s rol in die protesten, is de schrijver niet meer welkom in zijn eigen land, en woont hij noodgedwongen in West-Europa. Terwijl De ex-zoon in Belarus verboden is, verscheen het in Nederland dit jaar juist in vertaling. “Gelukkig, of helaas, hebben de gebeurtenissen van 2020 voor de zoveelste keer aangetoond dat ik met het beschrijven van de comateuze toestand van Wit-Rusland eerlijk tegen mezelf en mijn lezers ben geweest,” schrijft Sasja Filipenko in het voorwoord bij die vertaling. Deze maand is hij writer in residence bij het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam.

In dit programma spreken we met Filipenko, en met de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda en Belarus-expert Franka Hummels, over de daadkracht van de letteren, en over de rol die literatuur speelt in de coma waaruit Belarus maar niet wil ontwaken.

Gasten

Sasja FilipenkoBelarussisch schrijver, auteur van ‘De ex-zoon’
Lisa WeedaNederlands-Oekraïens schrijver
Franka HummelsBelarus-expert

English

Following the Dutch publication of Sasja Filipenko‘s fifth novel, De ex-zoon, we invite the author himself, Dutch-Ukranian writer Lisa Weeda and expert on Belarus Franka Hummels. Our topics of discussion: the potency of literature and the role it plays in the coma which Belarus refuses to wake up from.

This programme will be in English.