Leven we inmiddels volledig in de door Christopher Lasch veertig jaar geleden beschreven narcistische cultuur? In gesprek over de blijvende invloed van De cultuur van het narcisme.
In zijn baanbrekende boek De cultuur van het narcisme (1979) beschrijft de Amerikaanse cultuurcriticus Christopher Lasch hoe een samenleving geobsedeerd door zelfbeeld en persoonlijke bevrediging leidt tot moreel verval. Lasch schildert een scherpzinnig portret van de laatmoderne mens, gevangen in een vicieuze cirkel van consumptie, therapie en zelfontplooiing – ten koste van solidariteit en gemeenschapszin.
Meer dan 40 jaar later worden de machtigste landen van de wereld geleid door narcisten, regent het zelfhulpboeken en heeft iedereen een coach. Leven we inmiddels volledig in de door Lasch beschreven narcistische cultuur? En is er een weg terug? Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de blijvende invloed van De cultuur van het narcisme. Wat betekent dit werk voor onze tijd, en welke antwoorden biedt het op hedendaagse vraagstukken rondom individualisme, technologie en sociale cohesie?
Christopher Lasch (1932 – 1994) was een Amerikaanse auteur, cultuurcriticus en docent Geschiedenis aan de Rochester Universiteit. Lash schreef veelbesproken boeken als De cultuur van het narcisme, The True and Only Heaven (1991) en The Revolt of the Elites: And the Betrayal of Democracy (1996), waarin hij zich een criticus van het liberalisme en kapitalisme betoonde.
Sprekers
Meer in De Balie
Programmamaker Kees Foekema gaat in gesprek met de Vlaamse dichter en schrijver Charlotte van den Broeck naar aanleiding van haar nieuwste boek Een vlam Tasmaanse tijgers.
Deze avond presenteert de onderzoeksredactie Live Journalism hun bevindingen in de vorm van een theatervoorstelling. Na afloop vindt er een nagesprek plaats.
De documentaire Het eind dat niemand keren kan (1992) over Jacob Israël de Haan is lang kwijt geweest, maar recentelijk gevonden in de archieven van Beeld & Geluid.