TV NL EN

Paradigma: De cultuur van het narcisme

Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
in samenwerking met
De Groene
in samenwerking met
Athenaeum Uitgevers

Leven we inmiddels volledig in de door Christopher Lasch beschreven narcistische cultuur? In gesprek over de blijvende invloed van De cultuur van het narcisme (1979).

In zijn baanbrekende boek De cultuur van het narcisme beschrijft de Amerikaanse cultuurcriticus Christopher Lasch hoe een samenleving geobsedeerd door zelfbeeld en persoonlijke bevrediging leidt tot moreel verval. Lasch schildert een scherpzinnig portret van de laatmoderne mens, gevangen in een vicieuze cirkel van consumptie, therapie en zelfontplooiing – ten koste van solidariteit en gemeenschapszin.

Meer dan 40 jaar later worden de machtigste landen van de wereld geleid door narcisten, regent het zelfhulpboeken en heeft iedereen een coach. Leven we inmiddels volledig in de door Lasch beschreven narcistische cultuur? En is er een weg terug? Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de blijvende invloed van De cultuur van het narcisme. Wat betekent dit werk voor onze tijd, en welke antwoorden biedt het op hedendaagse vraagstukken rondom individualisme, technologie, gender en sociale cohesie?

Christopher Lasch (1932 – 1994) was een Amerikaanse auteur, cultuurcriticus en docent Geschiedenis aan de Rochester Universiteit. Lash schreef veelbesproken boeken als De cultuur van het narcisme, The True and Only Heaven (1991) en The Revolt of the Elites: And the Betrayal of Democracy (1996), waarin hij zich een criticus van het liberalisme en kapitalisme betoonde.

Sprekers

Joost de Vries is schrijver van essays en romans, meest recentelijk Hogere machten. In 2023 kreeg hij de Frans Kellendonkprijs voor zijn oeuvre. Sinds 2005 schreef hij voor De Groene Amsterdammer, waar hij de afgelopen jaren ook adjunct hoofdredacteur was. In januari vertrekt hij naar De Volkskrant om een nieuw katern op te zetten vol essays en literatuur.

Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderwijs en onderzoek analyseert zij intersekse en gendervraagstukken, gender studies, queer studies, LHBTQI, seksualiteit, en de liefde. Zij publiceerde in NRC, De Gids en De Correspondent en schreef De Kleine Butler (2024, Atlas Contact) over filosoof Judith Butler.

Lena Bril is journalist en onderzoekt therapiecultuur in Nederland. Haar reportages en essays verschenen onder andere in De Groene Amsterdammer en Trouw. In 2025 verschijnt haar debuut: In therapie. 

Mark Lievisse Adriaanse is journalist bij NRC Handelsblad en werkt aan een boek over de uitholling van de democratie.

Sprekers

Joost de Vriesschrijver en journalist
Margriet van Heeschcultuurwetenschapper
Lena Bril journalist (foto: Jeannette Huisman)
Mark Lievisse AdriaanseNRC journalist

Meer in De Balie

Podcast

Leven we inmiddels in een narcistische cultuur?

In gesprek met Joost de Vries, Mark Lievisse Adriaanse, Lena Bril en Margriet van Heesch

Luister
ma 20 jan / 20:00
Klimaat en duurzaamheid Democratie en rechtsstaat

Journalistiek theater: Wat u inademt, heet immissie

Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastgevende industrie en oprukkende woningbouw.

Meer Info Tickets
di 21 jan
Cinema

CinéDialoog: Het eind dat niemand keren kan

De documentaire Het eind dat niemand keren kan (1992) over Jacob Israël de Haan is lang kwijt geweest, maar recentelijk gevonden in de archieven van Beeld & Geluid.

Meer Info Tickets