TV NL EN

Paradigma: Rachel Carson en De Zee

Programmamaker
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Athenaeum – Polak & Van Gennep
In samenwerking met
In deze serie selecteert De Groene Amsterdammer samen met Uitgeverij Athenaeum denkers uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen en geven toonaangevende boeken van hen opnieuw uit. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn veelal vergeten of onverkrijgbaar. In De Balie bespreken we een nieuwe vertaling van Rachel Carsons De zee, een monumentaal fenomeen uit de vroege jaren-50. 

Hoe staan we in verhouding tot de natuur, en wat zegt dat over onszelf? Een avond over ecosystemen, verwondering en klimaat.

Nu de druk op klimaatbeleid groeit, grijpen we terug op één van de eerste moderne klimaatactivisten. De Amerikaanse mariene bioloog Rachel Carson (1907-64) schreef in 1951 The Sea Around Us. Dit boek behoort tot de invloedrijkste werken die ooit over de natuurlijke wereld zijn geschreven. Haar holistische kijk op onze relatie met de natuur zette de toon voor milieubewegingen van de jaren-70 en inspireerde belangrijk diepzeeonderzoek. Deze klassieker is zowel een zoölogische studie als een brug tussen wetenschap en poëzie. Zoals ze zelf zei: ‘niemand kan waarachtig over de zee schrijven zonder poëtisch te klinken’.

Jaap TielbekeAuteur, schrijver van het voorwoord in de nieuwe uitgave van De Zee
Lisa DoelandFilosoof, doet promotieonderzoek naar afval aan de Radboud Universiteit
Tijs GoldschmidtEcoloog, evolutiebioloog en schreef o.a. Darwins hofvijver en Vis in bad
Joost OomenDichter, schrijver van ‘Visjes’, theatermaker
Arita BaaijensBioloog, ontdekkingsreiziger, auteur. Bedenker filosofisch experiment ‘Taal voor de toekomst, in gesprek met de zee’