In deze serie selecteert De Groene Amsterdammer samen met Uitgeverij Athenaeum denkers uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen en geven toonaangevende boeken van hen opnieuw uit. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn veelal vergeten of onverkrijgbaar. In De Balie bespreken we een nieuwe vertaling van Rachel Carsons De zee, een monumentaal fenomeen uit de vroege jaren-50.
Hoe staan we in verhouding tot de natuur, en wat zegt dat over onszelf? Een avond over ecosystemen, verwondering en klimaat.
Nu de druk op klimaatbeleid groeit, grijpen we terug op één van de eerste moderne klimaatactivisten. De Amerikaanse mariene bioloog Rachel Carson (1907-64) schreef in 1951 The Sea Around Us. Dit boek behoort tot de invloedrijkste werken die ooit over de natuurlijke wereld zijn geschreven. Haar holistische kijk op onze relatie met de natuur zette de toon voor milieubewegingen van de jaren-70 en inspireerde belangrijk diepzeeonderzoek. Deze klassieker is zowel een zoölogische studie als een brug tussen wetenschap en poëzie. Zoals ze zelf zei: ‘niemand kan waarachtig over de zee schrijven zonder poëtisch te klinken’.
Misschien ook iets voor u?
What does it mean to be black in today’s Europe? That’s what British writer, photographer and tv-presenter Johny Pitts tried to find out traveling the continent. He captured his findings in an impressive travelogue Afropean: Notes from Black Europe. Together with Johny Pitts we will immerse ourselves in “Black Europe” with sounds, words, images and
Nederland moet in 2050 circulair zijn, een land waarin afval zonder waarde niet bestaat. Hoe komen we daar en wat is daar voor nodig? In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in praktijk brengen. Om hergebruik van ‘moeilijke kunststoffen’ en andere afvalstromen mogelijk te