TV NL EN

Plein Publiek: Jolande Withuis

programmamaker
Elke vrijdag interviewen programmamakers van De Balie inspirerende makers – van cabaretiers tot schrijvers. Begin je weekend onder het genot van een borrel in de Pleinzaal, met uitzicht over het Leidseplein. Luister mee, in intieme sfeer, naar een goed gesprek over het makerschap en de kunst. Met deze week sociologe, feministe en schrijver Jolande Withuis.

Programmamaker Sophie Rutenfrans praat met Jolande Withuis over haar werk; met name over haar onlangs verschenen boek Vrouw en vrijheid, een betoog voor een kritischer feminisme. Jolande Withuis maakt zich zorgen over de huidige staat van het feminisme. Tegenwoordig worden bijna alle ontwikkelingen onder feminisme geschaard. Zo veel, dat ze zich afvraagt of de betekenis daarmee niet vervaagt. Sophie vraagt zich als millennial af hoe het feminisme van nu zich verhoudt tot het feminisme ‘van vroeger’, en hoe haar generatie daar tegenover staat.

Lees een recensie van Vrouw en Vrijheid in de Volkskrant.

Over Jolande Withuis

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Ze schreef meerdere bekroonde boeken, waaronder Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, en de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld. In 2018 verscheen haar autobiografische zoektocht Raadselvader. Dit jaar verscheen Vrouw en vrijheid, een betoog voor een kritischer feminisme, dat is gebaseerd op de Huizingalezing die Withuis in 2018 uitsprak.


Kijk of luister mee

Plein Publiek heeft ook plek voor haastige reizigers in de spits. Via Radio Plein Publiek kun je gemakkelijk vanuit de trein of de auto meeluisteren. Vind je jezelf onverwachts thuis voor de buis? Kijk dan live mee met De Balie TV.

Sprekers

Jolande WithuisSociologe, feminist en schrijfster