
In deze editie van Plein Publiek gaat programmamaker Veronica Baas in gesprek met psycholoog en schrijver Thijs Launspach.
Thijs Launspach is bekend geworden als psycholoog die menigeen van nuchter advies voorziet over zaken als stress, werkdruk en mentale gezondheid. In zijn nieuwste boek Het is jullie zo gegund neemt Launspach zijn eigen worsteling onder de loep: een onvervulde kinderwens door verminderde vruchtbaarheid. Er is sprake van een heuse ‘spermacrisis’ leert Launspach. De gemiddelde hoeveelheid spermacellen van een man daalde de afgelopen vijftig jaar met 62 procent. Over zijn kinderwens schrijft Launspach in Vrij Nederland: ‘Mijn ervaring is dat er weinig (mentale) hulp voorhanden is, zeker als je in dit traject ‘slechts’ de partner bent. Dat is logisch, want je speelt in feite een bijrol. Je partner lijdt meer. Maar dat betekent niet dat je er niet van alles bij kunt voelen. In mijn geval maakte het dat ik me regelmatig verdomd alleen voelde.’
Over Thijs Launspach
Thijs Launspach (1988) is psycholoog en schrijver. Launspach schreef boeken over stress, burn-out, en millennials op het werk. Hij schreef de bestseller Fokking Druk (2018), Je bent al Genoeg (2022), Werk kan ook uit (2020) en Werken met Millennials (2019). Hij heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en hij is een van de docenten aan The School of Life.
Over Plein Publiek
Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom, dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken.
Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.
Maurits de Bruijn ontvangt een uitnodiging van een ngo om af te reizen naar Israël en Palestina. Hij aarzelt—ooit nam hij zich voor nooit meer voet op Israëlische bodem te zetten. Toch besluit hij de confrontatie aan te gaan, vastberaden om de werkelijkheid van dichtbij te ervaren in plaats van via schermen, zoals sinds 7 oktober 2023 het geval is geweest.

Een nummertje, een inkomstenbron, een lastenpost: jongeren voelen zich in de jeugdzorg vaak niet gehoord. Vanavond gaan we met hen in gesprek: waar hebben zij behoefte aan (gehad)?

Op basis van interviews met VMBO- en MBO-studenten, docenten, jongerenwerkers en andere betrokkenen en experts in Amsterdam is een theatervoorstelling gemaakt. Na deze theatervoorstelling gaan we in gesprek met een politiek verantwoordelijke over dit thema.
