TV NL EN

Podcastlancering ‘Jan & Christina’

De première van het persoonlijk verhaal van een kunstenaar met een missie, met Q&A na afloop.

Georganiseerd door:
NTR

Dit is een verhuur-programma

Na een overzichtstentoonstelling in Fotomuseum Den Haag besluit fotograaf Jan Banning een sabbatical te nemen. Terwijl felicitaties en lovende recensies binnenstromen, kijkt hij terug op zijn leven en vraagt vraagt hij zich af: wat heb ik nou écht veranderd in deze wereld? De succesvolle fotograaf besluit zijn agenda volledig vrij te maken om zich in te zetten voor één persoon, een vrouw die hij vijf jaar eerder fotografeerde in een gevangenis in Georgia: Christina Boyer.

Banning raakt ervan overtuigd dat Boyer al 28 jaar onterecht vastzit voor de moord op haar 3-jarige dochter. Programmamaker Katinka Baehr volgt Banning gedurende een jaar. Het resultaat is de driedelige podcast Jan & Christina, een persoonlijk verhaal van een kunstenaar met een missie. Kan hij meer betekenen zonder camera dan met?

Jan & Christina is een podcastserie over een fotograaf die alles opzij zet om écht iets te kunnen betekenen voor iemand. Over onrecht, doorzettingsvermogen en de bijzondere band tussen een fotograaf en een veroordeelde vrouw. 

Op zondag 8 maart van 14 tot 15 uur is de première van aflevering 1. Daarna is er een Q&A met Katinka Baehr en Jan Banning onder leiding van Jair Stein. De bijeenkomst is gratis.

© Christina Boyer uit serie Law & Order (2013) Jan Banning, courtesy Fontana Gallery copy.jpg

Over fotograaf Jan Banning

Jan Banning is een Nederlandse autonome kunstenaar/fotograaf. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak van journalistiek en kunst. Met zijn projecten, bijvoorbeeld Bureaucratics, Troostmeisjes, Law&Order, en Red Utopia, kreeg hij wereldwijde aandacht. Jan Banning won met zijn werk talloze prijzen, waaronder een World Press Photo Award en elf onderscheidingen in de Zilveren Camera-competitie. Naar aanleiding van zijn overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag in mei 2018 schrijft de Volkskrant. “Jan Banning laat kunst en geëngageerde journalistiek samenkomen”. “Gelauwerde fotograaf met een boodschap”, aldus EenVandaag.

Over programmamaker Katinka Baehr

Katinka Baehr is een onafhankelijke programmamaker. Ze maakt, ontwikkelt en produceert (radio)documentaires en podcasts, met name voor NPO Radio 1. Programma’s die zij op haar naam heeft staan zijn de podcastseries Plots en Het leven, een gebruiksaanwijzing en de documentaire Terug, over migranten die terugkeren naar hun land van herkomst. Met haar werk als programmamaker won ze verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Prix Europa.

Jan & Christina is een podcast van de NTR voor Radio Doc op NPO Radio 1. De serie is mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds.

Speakers

Katinka BaehrProgrammamaker
Jan BanningFotograaf
Jair SteinModerator